Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Transport żywności - warunki i wpływ na jakość

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Transport żywności - warunki i wpływ na jakość - test podsumowujący3DSqPYzNXz
1
Test jednokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w ćwiczeniu przyswojony materiał dotyczący transportu żywności i warunków oraz wpływów na jakość produktów spożywczych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z informacjami dotyczącymi transportu żywności i warunków oraz wpływów na jakość produktów spożywczych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Urządzenia1Du9CeFGum
1
2
1
R11qWCuFq8Q5n
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
R1TyFNpOtj1f91
Połącz w pary wyrażenia z ich definicjami. Witryna chłodnicza Możliwe odpowiedzi: 1. Pojemnik wykonany z materiału utrzymującego wymaganą temperaturę, i służący do transportowania gotowych posiłków. Może być wyposażony w pokrywę lub drzwiczki zabezpieczane trwałymi klamrami nylonowymi., 2. Przeszklone urządzenie przeznaczone są do przechowywania i eleganckiej ekspozycji potraw oraz produktów spożywczych., 3. Urządzenie, które mierzy, czy odczyn badanej substancji jest kwaśny, zasadowy czy obojętny., 4. Pojemnik służący do transportu żywności, ze stali nierdzewnej, w którym przewożone są gorące lub zimne potrawy o konsystencji stałej lub płynnej. Termoport gastronomiczny Możliwe odpowiedzi: 1. Pojemnik wykonany z materiału utrzymującego wymaganą temperaturę, i służący do transportowania gotowych posiłków. Może być wyposażony w pokrywę lub drzwiczki zabezpieczane trwałymi klamrami nylonowymi., 2. Przeszklone urządzenie przeznaczone są do przechowywania i eleganckiej ekspozycji potraw oraz produktów spożywczych., 3. Urządzenie, które mierzy, czy odczyn badanej substancji jest kwaśny, zasadowy czy obojętny., 4. Pojemnik służący do transportu żywności, ze stali nierdzewnej, w którym przewożone są gorące lub zimne potrawy o konsystencji stałej lub płynnej. Pojemnik termoizolacyjny Możliwe odpowiedzi: 1. Pojemnik wykonany z materiału utrzymującego wymaganą temperaturę, i służący do transportowania gotowych posiłków. Może być wyposażony w pokrywę lub drzwiczki zabezpieczane trwałymi klamrami nylonowymi., 2. Przeszklone urządzenie przeznaczone są do przechowywania i eleganckiej ekspozycji potraw oraz produktów spożywczych., 3. Urządzenie, które mierzy, czy odczyn badanej substancji jest kwaśny, zasadowy czy obojętny., 4. Pojemnik służący do transportu żywności, ze stali nierdzewnej, w którym przewożone są gorące lub zimne potrawy o konsystencji stałej lub płynnej. pH-metr Możliwe odpowiedzi: 1. Pojemnik wykonany z materiału utrzymującego wymaganą temperaturę, i służący do transportowania gotowych posiłków. Może być wyposażony w pokrywę lub drzwiczki zabezpieczane trwałymi klamrami nylonowymi., 2. Przeszklone urządzenie przeznaczone są do przechowywania i eleganckiej ekspozycji potraw oraz produktów spożywczych., 3. Urządzenie, które mierzy, czy odczyn badanej substancji jest kwaśny, zasadowy czy obojętny., 4. Pojemnik służący do transportu żywności, ze stali nierdzewnej, w którym przewożone są gorące lub zimne potrawy o konsystencji stałej lub płynnej.
3. Działy zakładu gastronomicznego1DjxiCNpaN
1
R1Awl6ZE5vu5P11
Do poszczególnych działów zakładu gastronomicznego dopasuj stosowane w nich wyposażenie. Dział magazynowy Możliwe odpowiedzi: 1. Chłodnia, 2. Termoport, 3. Mroźnia, 4. Witryna chłodnicza, 5. Pojemniki termoizolacyjny Ekspedycja Możliwe odpowiedzi: 1. Chłodnia, 2. Termoport, 3. Mroźnia, 4. Witryna chłodnicza, 5. Pojemniki termoizolacyjny Catering Możliwe odpowiedzi: 1. Chłodnia, 2. Termoport, 3. Mroźnia, 4. Witryna chłodnicza, 5. Pojemniki termoizolacyjny
4. Podstawowe terminy z zakresu transportu żywności2D17VMs1kW
1
RWYAY8VpzH8w121
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. CCP to krytyczny punkt kontroli wyznaczany w systemie jakości żywności.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. PZ to karta kontroli wyrobu gotowego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. ATP to tabliczka identyfikacyjna montowana na stałe na samochodach do przewożenia żywności.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. System „cook-chill” to system „gotuj-mroź”.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
5. Temperatury obowiązujące w przewozie żywności1DX7SnSB3j
1
R14RyqhXodVKJ11
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrazy lub wyrażenia znajdujące się pod tekstem. W zależności od rodzaju przewożonej żywności, wymagane są różne temperatury, dlatego samochody transportujące artykuły spożywcze możemy podzielić na: 1. cysterny, 2. 12, 3. dostawcze, 4. grzewcze, 5. chłodnicze, 6. 24, które utrzymują temperatury poniżej +7°C oraz 1. cysterny, 2. 12, 3. dostawcze, 4. grzewcze, 5. chłodnicze, 6. 24, które pozwalają na podwyższenie temperatury wewnątrz i utrzymania jej przez co najmniej 1. cysterny, 2. 12, 3. dostawcze, 4. grzewcze, 5. chłodnicze, 6. 24 godzin, bez włączania ogrzewania.
1
Materiały powiązane