Przygotowanie surowców i wytwarzanie ciast
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Produkcja ciasta pszennego
PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE
Przejście do programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie w języku angielskim.angPrzejście do programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie w języku angielskim.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DYNYH8CzJ
Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciastDCrSaaRtmGrafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciastDCrSaaRtmGrafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciastDCrSaaRtmGrafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennegoDYNYH8CzJProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennego zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

W górnej części ekranu, na czarnej belce, znajdują się trzy przyciski z trzema kategoriami: „Receptura”, „Schematy blokowe” i „Wady ciasta drożdżowego”. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się baza danych, z której należy dobrać/zaznaczyć odpowiednie składniki/parametry dopasowane do wybranej uprzednio kategorii. Do parametrów tych należą: surowce oraz parametry dodatkowe.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony instrukcji programu ćwiczeniowego oraz lista kroków, która umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

Program ćwiczeniowy umożliwia również zapisanie całej swojej pracy, wykonanie zrzutu ekranu oraz ponownego wykonania ćwiczenia. Po wykonaniu zadania, niezależnie od wyniku, pojawi się informacja zwrotna.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
W programie ćwiczeniowym znajdują się również ikony do bazy wiedzy oraz do literatury.
W programie ćwiczeniowym znajdują się również ikony do bazy wiedzy oraz do literatury.

W materiale multimedialnym znajduje się również program ćwiczeniowy w języku angielskim.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie w języku angielskim
Powiązane ćwiczenia
- 5. Ciasto pszenneWstaw w tekst5. Ciasto pszenne
R1UyRMsLL4Nl02 Uzupełnij luki w tekście dotyczącym sporządzania ciasta pszennego, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Najbardziej klasyczne ciasto drożdżowe sporządza się ze składników podstawowych oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier. Do pierwszej grupy zalicza się: mąkę pszenną, 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier, mleko/wodę i sól, zaś do drugiej: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier, tłuszcz, jaja i ewentualnie dodatki smakowo-zapachowe.Uzupełnij luki w tekście dotyczącym sporządzania ciasta pszennego, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Najbardziej klasyczne ciasto drożdżowe sporządza się ze składników podstawowych oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier. Do pierwszej grupy zalicza się: mąkę pszenną, 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier, mleko/wodę i sól, zaś do drugiej: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier, tłuszcz, jaja i ewentualnie dodatki smakowo-zapachowe.
Podczas wykonywania ciasta drożdżowego stosuje się rozmaite zabiegi, przykładowo: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier ciasta w celu zapobiegnięcia gromadzenia się zbyt dużej ilości 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier w cieście oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mąki polegające na mieszaniu mąki ze ściśle określoną ilością 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mleka.
Podczas wykonywania ciasta drożdżowego stosuje się rozmaite zabiegi, przykładowo: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier ciasta w celu zapobiegnięcia gromadzenia się zbyt dużej ilości 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier w cieście oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mąki polegające na mieszaniu mąki ze ściśle określoną ilością 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mleka.Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennegoDYNYH8CzJProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennego

Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast

Zabiegi przygotowawcze

Produkcja ciasta żytniego

Produkcja ciasta mieszanego
