bg‑azure

Budowa błony śluzowej żołądka i wydzielanie żołądkowe

Żołądek to silnie umięśniona część przewodu pokarmowego leżąca między przełykiem a jelitem cienkim (dwunastnicą). Zachodzi w nim rozdrabnianie pokarmu i wstępny proces trawienia w kwaśnym środowisku.

Żołądek dzieli się na:

  • część wpustową, zawierającą gruczoły wpustowe;

  • dno i trzon, zawierające gruczoły właściwe;

  • część odźwiernikową, zawierającą gruczoły odźwiernikowe.

Ścianę żołądka tworzą cztery błony: śluzowa, podśluzowa, mięśniowa i surowicza.

Błona śluzowa

Zbudowana jest z tkanki nabłonkowej i łącznej. Tworzy fałdy żołądka, w których występują liczne zagłębienia. Na ich dnie umiejscowione są ujścia gruczołów żołądkowych.

Błona podśluzowa

Zbudowana jest z tkanki łącznej zawierającej naczynia krwionośne i włókna nerwowe.

Błona mięśniowa

Jako jedyna w układzie pokarmowym zbudowana jest z trzech warstw mięśni gładkich: skośnych, okrężnych i podłużnych.

Błona surowicza

Zbudowana jest z unaczynionej i unerwionej tkanki łącznej, ochraniającej żołądek od zewnątrz.

Roxbtz7pBRvWq1
Ilustracja interaktywna przedstawia żołądek oraz przekrój poprzeczny przez ścianę żołądka. Żołądek kształtem przypomina literę J, na końcach której znajdują się przewody doprowadzające i odprowadzające treść pokarmową. Na schemacie żołądka zaznaczono jego części. Do żołądka uchodzi przypominający rurę przełyk (punkt 2). Zaraz za nim znajduje się w żołądku wpust (punkt 3) prowadzący do trzonu żołądka (punkt 7), centralnej części żołądka. W pobliżu wpustu, w górnej części żołądka znajduje się zaokrąglone, umiejscowione najbardziej dogłowowo dno żołądka (punkt 1), Za trzonem znajduje się przewężenie – to odźwiernik (punkt 4) składający się z łukowatej jamy odźwiernika, głównej części odźwiernikowej (punkt 6) i kanału odźwiernika, który prowadzi do dwunastnicy (punkt 5), położonej za żołądkiem. Trzon żołądka wyściełają drobne fałdy błony śluzowej (punkt 8). Na przekroju poprzecznym żołądka ukazane są ściany żołądka; Zewnętrzna, gładka błona surowicza (punkt 9) i kolejno, idąc w głąb żołądka: składająca się z mięśni gładkich błona mięśniowa (punkt 10); gładka, łącznotkankowa błona podśluzowa (punkt 11) oraz pofałdowana wyściółka wewnętrznej części żołądka, czyli błona śluzowa (punkt 12).
Fragment przewodu pokarmowego z uwzględnieniem budowy ściany żołądka.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

błonie śluzowej żołądka występują trzy rodzaje gruczołów: wpustowe i odźwiernikowe (wydzielające śluz) oraz gruczoły właściwe. Zalicza się do nich różne rodzaje komórek, opisane poniżej.

REQkwlXO1SDvD1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
R16GmyT7uW7s71
Budowa błony śluzowej i gruczołów żołądkowych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑turquoise

Sok żołądkowy

Sok żołądkowy ma bardzo niskie pH – wynoszące od 1 do 3,5. Jest to spowodowane znaczną zawartością kwasu solnego, wydzielanego w trzonie i dnie żołądka przez komórki okładzinowe gruczołów żołądkowych właściwych.

Skład soku żołądkowego:

  • Enzymy trawienne proteolityczne, inaczej endopeptydazyendopeptydazyendopeptydazy, głównie pepsyna (aktywna w pH 1,5–3,5)  – wydzielana w postaci proenzymuproenzymyproenzymu – pepsynogenu. Proenzym ten ulega aktywacji w świetle żołądka pod wpływem niskiego pH. Pepsyna nie jest wydzielana w aktywnej postaci, aby nie trawiła uwalniających ją komórek.

  • Podpuszczka (inaczej rennina lub chymozyna) – wytwarzana jest przez organizm do 3. roku życia. Działa w pH od 6 do 6,5 i trawi białka mleka matki, denaturując kazeinę.

  • Lipaza żołądkowa – zapoczątkowuje trawienie tłuszczów występujących w postaci naturalnej emulsji, np. mleka czy śmietany.

  • Kwas solny – działa bakteriobójczo, powoduje denaturacjędenaturacjadenaturację białek oraz aktywuje pepsynę z pepsynogenu.

  • Czynnik Castle’a  (wym. Kasla) – niezbędny do wchłaniania witaminy BIndeks dolny 12.

  • Woda.

  • Śluz.

  • Elektrolity (głównie jony wodorowe, chlorkowe, potasowe, sodowe i wodorowęglanowe).

Gdy trawienie się nie odbywa (nie występuje wówczas uczucie głodu), wydzielany jest sok żołądkowy obojętny – czyli pozbawiony enzymów trawiennych, składający się głównie z wody i śluzu. Jego funkcją jest zabezpieczanie śluzówki żołądka.

bg‑turquoise
Czynnik Castle’a

Jedną z substancji wydzielanych w żołądku przez komórki okładzinowe, niezwiązaną z trawieniem, jest czynnik Castle’a (IF – z ang. intrinsic factor), zwany inaczej czynnikiem wewnętrznym. Jest to glikoproteina niezbędna do wchłaniania witaminy BIndeks dolny 12.  Łącząc się z witaminą, tworzy kompleks, który zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem enzymów trawiennych w żołądku. Kompleks ten po dotarciu do końcowej części jelita krętego łączy się ze specyficznymi receptorami, co umożliwia wchłanianie witaminy BIndeks dolny 12 do krwi.

Ciekawostka

Przyczyny niedoboru czynnika Castle’a:

  • dziedziczna mutacja w genie kodującym czynnik Castle’a;

  • choroby autoimmunologiczne, np. choroba AddisonaBiermera, w której przebiegu organizm produkuje przeciwciała zapobiegające tworzeniu się kompleksu czynnik Castle’a–witamina BIndeks dolny 12 lub uniemożliwiające połączenie się tego kompleksu z receptorami w jelicie krętym;

  • stan po częściowej lub całkowitej resekcjiresekcjaresekcji żołądka;

  • stan zapalny żołądka spowodowany zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.

bg‑azure

Budowa błony śluzowej jelita cienkiego i wydzielanie jelitowe

Funkcją jelita cienkiego jest dalsze rozkładanie treści pokarmowej i wchłanianie produktów trawienia. Długość tego narządu jest osobniczo zmienna – wynosi od 5 do 6 m. Światło jelita ma ok. 3 cm średnicy.

Jelito cienkie składa się z:

  • dwunastnicy;

  • jelita czczego;

  • jelita krętego.

R1ZHgdh90eyry1
Ilustracja przedstawia zarys korpusu człowieka z narysowanym w jamie brzusznej układem pokarmowym. Widoczne są: fragment rurowatego przełyku prowadzącego do żołądka. Żołądek przypomina swoim kształtem literę J. Od żołądka odchodzi dwunastnica. Jelita charakteryzują się znaczną długością i dzielą się na dwie główne części: jelito cienkie i jelito grube. Jelito cienkie zajmuje okolicę pępkową, podbrzuszną i obie okolice biodrowe oraz częściowo miednicę małą. Jelito cienkie składa się z dwunastnicy (rurowaty narząd stanowiący początkowy odcinek jelita), środkowego jelita czczego(w którym odbywa się wchłanianie pokarmu) i końcowego jelita krętego. Za częścią krętą jelita cienkiego znajduje się silnie pofałdowane jelito grube. Jego początek znajduje się w okolicy prawego dołu biodrowego i biegnie wzdłuż prawej ściany jamy brzusznej w kierunku wątroby, gdzie zagina się, następnie w okolicach śledziony, położonej w okolicy lewego łuku żebrowego, zagina się ponownie i biegnie w dół wzdłuż lewej ściany jamy brzusznej. W okolicy lewego dołu biodrowego przechodzi w esicę i odbytnicę. Jelito grube to końcowy odcinek jelita człowieka łączący jelito cienkie z odbytem.
Anatomia jelita cienkiego.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0.

Jelito cienkie wyściela błona śluzowa, która ma podobną budowę we wszystkich odcinkach. W dwunastnicy i w jelicie czczym tworzy liczne fałdy. Całą powierzchnię jelita cienkiego pokrywają kosmki – palczaste uwypuklenia błony śluzowej.

Kosmki pokrywają komórki kubkowe, które wytwarzają śluz, oraz komórki chłonne (enterocyty), na których powierzchni znajdują się drobne, gęsto ułożone mikrokosmki.

R1Mkw5taPUxD6
Błona śluzowa jelita cienkiego tworzy liczne fałdy z kosmkami jelitowymi pokrytymi nabłonkiem z mikrokosmkami. Między kosmkami znajdują się ujścia gruczołów jelitowych. Zdjęcie spod mikroskopu świetlnego, powiększenie 200×.
Źródło: Ed Uthman, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
bg‑turquoise

Wydzielanie w obrębie gruczołów dwunastniczych

W błonie podśluzowej znajdują się gruczoły dwunastnicze (rozgałęzione cewkowate twory), które wydzielają śluz alkalizujący środowisko dwunastnicy. Treść pokarmowa docierająca z żołądka ma bowiem niskie pH, a do działania enzymów trzustkowych konieczne są warunki bardziej zasadowe.

Gruczoły dwunastnicze wydzielają także enterokinazę oraz enzymy trawienne.

W dwunastnicy zachodzi najintensywniejsze trawienie białek, tłuszczów, kwasów nukleinowych i węglowodanów. W narządzie tym treść pokarmowa miesza się bowiem z wydzielinami wątroby i trzustki – żółciążółćżółcią oraz sokiem trzustkowymsok trzustkowysokiem trzustkowym. Więcej informacji na ich temat znajdziesz w materiałach:  Żółć - powstawanie, wydzielanie i funkcjeDW1cl90nUŻółć - powstawanie, wydzielanie i funkcje oraz Trzustka - gruczoł trawienny i dokrewnyD1DUH1rEeTrzustka - gruczoł trawienny i dokrewny.

bg‑turquoise

Wydzielanie w obrębie jelita cienkiego

Jelito czcze i jelito kręte, kolejne odcinki jelita cienkiego, określa się wspólnym mianem jelita krezkowego. Ich łączna długość wynosi 5 m, z czego ⅖ to jelito czcze, a ⅗ – jelito kręte. Powierzchnia wewnętrzna jelita krezkowego jest mocno pofałdowana. Są w niej obecne kosmkikosmki jelitowekosmki, a pomiędzy nimi krypty, będące zagłębieniami, w których są wytwarzane komórki nabłonka jelita. Znajdują się tam komórki macierzyste, które stopniowo różnicują się m.in. w enterocyty. Wraz z upływem czasu wysuwają się one z krypty na szczyt kosmka jelitowego, bliżej światła jelita. Proces ten trwa nieprzerwanie i prowadzi do wymiany enterocytów i innych typów komórek, m.in. kubkowych i wydzielających enzymy.

Komórki występujące na tym odcinku układu pokarmowego to:

Enterocyty

Komórki okryte rąbkiem szczoteczkowymrąbek szczoteczkowyrąbkiem szczoteczkowym, który zwielokrotnia powierzchnię wchłaniania produktów przez tworzące go mikrokosmki. Funkcją enterocytów jest wchłanianie produktów trawienia, a następnie przekazywanie ich do naczyń krwionośnych i limfatycznych kosmków jelitowych.

Komórki kubkowe

Wydzielają śluz.

Komórki niezróżnicowane

Inaczej komórki macierzyste. Odpowiadają za regenerację nabłonka.

Komórki wydzielające hormony

Wydzielają hormony tkankowe, takie jak serotonina i sekretyna.

Komórki Panetha

Znajdują się w dnach krypt. Biorą udział w reakcjach obronnych jelit przed bakteriami i pasożytami.

R14dbtlBYzGbc
Komórki Panetha na dnie krypt jelita krezkowego. Zdjęcie spod mikroskopu świetlnego (powiększenie 400×). Preparat barwiony hematoksyliną i eozyną.
Źródło: Mikael Häggström, Wikimedia Commons, domena publiczna.
R15lUSrpC1k1i1
Ilustracja przedstawia przekrój poprzeczny przez fragment nabłonka jelita cienkiego obejmujący kosmek jelitowy i kryptę jelitową. Większość komórek nabłonka jest zaznaczona kolorem brązowym i zakończona mikrokosmkami - są to enterocyty. Wśród enterocytów występują komórki o takim samym kształcie, jednak mają kolor niebieski - to komórki wydzielające hormony. Pojedyncze komórki zaznaczone na fioletowo, nie posiadające mikrokosmków i zawierające czarne ziarnistości w cytoplazmie to komórki kubkowe. Na dnie krypty zaznaczono także zaokrąglone komórki macierzyste oraz komórki macierzyste krypty jelitowej, a także wypełnione zawartością komórki Panetha. Nabłonek pokryty jest warstwą śluzu.
Komórki nabłonka jelita cienkiego.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY 3.0.

W jelitach czczym i krętym wydzielany jest sok jelitowy, izotonicznyroztwór izotonicznyizotoniczny w stosunku do krwi, złożony z wody, śluzu oraz elektrolitów. Zawarte w nim enzymy trawienne, działające na końcowym etapie metabolizowania poszczególnych związków organicznych, to:

  • egzopeptydazy – enzymy katalizujące odłączanie pojedynczych aminokwasów od  peptydów, działają na wiązania peptydowe na końcach łańcucha peptydowego oligopeptydów i polipeptydów;

  • dipeptydazy – enzymy rozkładające wiązanie peptydowe pomiędzy dwoma aminokwasami w dipeptydzie;

  • disacharydazy – enzymy rozkładające dwucukry (disacharydy) na dwie cząsteczki monosacharydów;

  • nukleazy – enzymy katalizujące hydrolizę wiązań fosfodiestrowych w nukleotydach;

  • nukleotydazy – enzymy odłączające resztę kwasu fosforowego od nukleotydów, w wyniku czego powstają nukleozydy;

Więcej informacji na temat trawienia substancji pokarmowych znajdziesz w e‑materiałach:

bg‑azure

Jelito grube

Jelito grube składa się z trzech odcinków:

  • jelita ślepego (kątnicy) z wyrostkiem robaczkowym;

  • okrężnicy, w której można wyróżnić okrężnicę wstępującą, poprzeczną, zstępującą i esowatą;

  • odbytnicy.

W odróżnieniu od jelita cienkiego, w jelicie grubym nie są obecne fałdy okrężne i kosmki jelitowe, ponieważ rolą tego odcinka nie jest wchłanianie substancji pokarmowych. W jelicie grubym zachodzi wchłanianie wody, elektrolitów i soli mineralnych z resztek pokarmowych. W pokrytej nabłonkiem walcowatym błonie śluzowej występuje natomiast więcej gruczołów jelitowych (krypt), których komórki kubkowe wydzielają śluz. Jest on składnikiem kału.

Oprócz komórek kubkowych w błonie śluzowej jelita grubego występują również komórki innego typu:

  • komórki walcowate – wchłaniają wodę i sole mineralne;

  • macierzyste – odpowiadają za regenerację nabłonka;

  • dokrewne – wydzielają hormony tkankowe, m.in. peptydy YYpeptyd YY, PYYpeptydy YY.

bg‑azure

Neurohormonalna kontrola wydzielania

W jelicie cienkim, głównie w dwunastnicy, wydzielane są hormony tkankowe, które regulują czynności wydzielnicze gruczołów żołądkowych i jelitowych, a także wątroby i trzustki.

Sekretyna

Hamuje pracę żołądka, a także pobudza trzustkę do wydzielania soku trzustkowego oraz sekrecję żółci i soku jelitowego.

Cholecystokinina

Stymuluje wytwarzanie żółci oraz obkurczanie pęcherzyka żółciowego, a także zwiększa wydzielanie soku trzustkowego.

Motylina

Zwiększa motorykę jelita.

Enterogastron

Hamuje wydzielanie soku żołądkowego i spowalnia perystaltykę żołądka.

R13ox8fUmAncv
Schemat przedstawiający działanie hormonów tkankowych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.

Więcej informacji znajdziesz w e‑materiale pt. Neurohormonalna kontrola czynności układu pokarmowegoDzOZDRVu8Neurohormonalna kontrola czynności układu pokarmowego.

Słownik

denaturacja
denaturacja

proces niszczenia wiązań wodorowych i mostków dwusiarczkowych zachodzących pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych w białkach o strukturze drugo-, trzecio-, i czwartorzędowej

endopeptydazy
endopeptydazy

(gr. éndon – wewnątrz; péptō – trawię) grupa enzymów proteolitycznych z klasy hydrolaz; działając na wiązanie peptydowe wewnątrz łańcucha peptydowego, rozkładają cząsteczkę białka na fragmenty peptydowe; do endopeptydaz należą ważne enzymy trawienne, m.in. chymotrypsyna, trypsyna, pepsyna

kosmki jelitowe
kosmki jelitowe

wypustki na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię chłonną; we wnętrzu kosmka znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne, a nabłonek kosmków wytwarza mikrokosmki

peptyd YY, PYY
peptyd YY, PYY

peptyd syntetyzowany i wydzielany przez komórki jelita krętego i okrężnicy; oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy (jest neurohormonem); odpowiada za hamowanie łaknienia

proenzymy
proenzymy

inaczej zymogeny; nieaktywne formy enzymów, głównie proteolitycznych, ulegające aktywacji najczęściej z udziałem innego enzymu, w efekcie jedno- lub kilkustopniowej hydrolizy wiązań peptydowych; dotyczy to szczególnie enzymów trawiennych: pepsyny, trypsyny i chymotrypsyny oraz innych białek, np. insuliny i kolagenu

rąbek szczoteczkowy
rąbek szczoteczkowy

struktura powierzchni nabłonka, którego komórki zawierają liczne, gęsto ułożone mikrokosmki zwiększające powierzchnię

resekcja
resekcja

(łac. resectio – wycięcie) operacyjne usunięcie chorego narządu lub jego części

roztwór izotoniczny
roztwór izotoniczny

roztwór o ciśnieniu osmotycznym równym ciśnieniu porównywanego roztworu 

sok trzustkowy
sok trzustkowy

płynna wydzielina gruczołowej części trzustki; zawiera enzymy trawienne, m.in. amylazę trzustkową (rozkładającą węglowodany złożone), lipazę trzustkową (hydrolizującą trójglicerydy) i proenzymy proteaz (odpowiedzialnych za trawienie białek)

żółć
żółć

wydzielina komórek wątroby; zawiera kwasy żółciowe, wodę, jony i fosfolipidy; powoduje emulgację tłuszczów