Przeczytaj
Budowa błony śluzowej żołądka i wydzielanie żołądkowe
Żołądek to silnie umięśniona część przewodu pokarmowego leżąca między przełykiem a jelitem cienkim (dwunastnicą). Zachodzi w nim rozdrabnianie pokarmu i wstępny proces trawienia w kwaśnym środowisku.
Żołądek dzieli się na:
część wpustową, zawierającą gruczoły wpustowe;
dno i trzon, zawierające gruczoły właściwe;
część odźwiernikową, zawierającą gruczoły odźwiernikowe.
Ścianę żołądka tworzą cztery błony: śluzowa, podśluzowa, mięśniowa i surowicza.
W błonie śluzowej żołądka występują trzy rodzaje gruczołów: wpustowe i odźwiernikowe (wydzielające śluz) oraz gruczoły właściwe. Zalicza się do nich różne rodzaje komórek, opisane poniżej.
Sok żołądkowy
Sok żołądkowy ma bardzo niskie pH – wynoszące od 1 do 3,5. Jest to spowodowane znaczną zawartością kwasu solnego, wydzielanego w trzonie i dnie żołądka przez komórki okładzinowe gruczołów żołądkowych właściwych.
Skład soku żołądkowego:
Enzymy trawienne proteolityczne, inaczej endopeptydazyendopeptydazy, głównie pepsyna (aktywna w pH 1,5–3,5) – wydzielana w postaci proenzymuproenzymu – pepsynogenu. Proenzym ten ulega aktywacji w świetle żołądka pod wpływem niskiego pH. Pepsyna nie jest wydzielana w aktywnej postaci, aby nie trawiła uwalniających ją komórek.
Podpuszczka (inaczej rennina lub chymozyna) – wytwarzana jest przez organizm do 3. roku życia. Działa w pH od 6 do 6,5 i trawi białka mleka matki, denaturując kazeinę.
Lipaza żołądkowa – zapoczątkowuje trawienie tłuszczów występujących w postaci naturalnej emulsji, np. mleka czy śmietany.
Kwas solny – działa bakteriobójczo, powoduje denaturacjędenaturację białek oraz aktywuje pepsynę z pepsynogenu.
Czynnik Castle’a (wym. Kasla) – niezbędny do wchłaniania witaminy BIndeks dolny 1212.
Woda.
Śluz.
Elektrolity (głównie jony wodorowe, chlorkowe, potasowe, sodowe i wodorowęglanowe).
Gdy trawienie się nie odbywa (nie występuje wówczas uczucie głodu), wydzielany jest sok żołądkowy obojętny – czyli pozbawiony enzymów trawiennych, składający się głównie z wody i śluzu. Jego funkcją jest zabezpieczanie śluzówki żołądka.
Czynnik Castle’a
Jedną z substancji wydzielanych w żołądku przez komórki okładzinowe, niezwiązaną z trawieniem, jest czynnik Castle’a (IF – z ang. intrinsic factor), zwany inaczej czynnikiem wewnętrznym. Jest to glikoproteina niezbędna do wchłaniania witaminy BIndeks dolny 1212. Łącząc się z witaminą, tworzy kompleks, który zabezpiecza ją przed szkodliwym działaniem enzymów trawiennych w żołądku. Kompleks ten po dotarciu do końcowej części jelita krętego łączy się ze specyficznymi receptorami, co umożliwia wchłanianie witaminy BIndeks dolny 1212 do krwi.
Przyczyny niedoboru czynnika Castle’a:
dziedziczna mutacja w genie kodującym czynnik Castle’a;
choroby autoimmunologiczne, np. choroba Addisona–Biermera, w której przebiegu organizm produkuje przeciwciała zapobiegające tworzeniu się kompleksu czynnik Castle’a–witamina BIndeks dolny 1212 lub uniemożliwiające połączenie się tego kompleksu z receptorami w jelicie krętym;
stan po częściowej lub całkowitej resekcjiresekcji żołądka;
stan zapalny żołądka spowodowany zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.
Budowa błony śluzowej jelita cienkiego i wydzielanie jelitowe
Funkcją jelita cienkiego jest dalsze rozkładanie treści pokarmowej i wchłanianie produktów trawienia. Długość tego narządu jest osobniczo zmienna – wynosi od 5 do 6 m. Światło jelita ma ok. 3 cm średnicy.
Jelito cienkie składa się z:
dwunastnicy;
jelita czczego;
jelita krętego.
Jelito cienkie wyściela błona śluzowa, która ma podobną budowę we wszystkich odcinkach. W dwunastnicy i w jelicie czczym tworzy liczne fałdy. Całą powierzchnię jelita cienkiego pokrywają kosmki – palczaste uwypuklenia błony śluzowej.
Kosmki pokrywają komórki kubkowe, które wytwarzają śluz, oraz komórki chłonne (enterocyty), na których powierzchni znajdują się drobne, gęsto ułożone mikrokosmki.
Wydzielanie w obrębie gruczołów dwunastniczych
W błonie podśluzowej znajdują się gruczoły dwunastnicze (rozgałęzione cewkowate twory), które wydzielają śluz alkalizujący środowisko dwunastnicy. Treść pokarmowa docierająca z żołądka ma bowiem niskie pH, a do działania enzymów trzustkowych konieczne są warunki bardziej zasadowe.
Gruczoły dwunastnicze wydzielają także enterokinazę oraz enzymy trawienne.
W dwunastnicy zachodzi najintensywniejsze trawienie białek, tłuszczów, kwasów nukleinowych i węglowodanów. W narządzie tym treść pokarmowa miesza się bowiem z wydzielinami wątroby i trzustki – żółciążółcią oraz sokiem trzustkowymsokiem trzustkowym. Więcej informacji na ich temat znajdziesz w materiałach: Żółć - powstawanie, wydzielanie i funkcjeŻółć - powstawanie, wydzielanie i funkcje oraz Trzustka - gruczoł trawienny i dokrewnyTrzustka - gruczoł trawienny i dokrewny.
Wydzielanie w obrębie jelita cienkiego
Jelito czcze i jelito kręte, kolejne odcinki jelita cienkiego, określa się wspólnym mianem jelita krezkowego. Ich łączna długość wynosi 5 m, z czego ⅖ to jelito czcze, a ⅗ – jelito kręte. Powierzchnia wewnętrzna jelita krezkowego jest mocno pofałdowana. Są w niej obecne kosmkikosmki, a pomiędzy nimi krypty, będące zagłębieniami, w których są wytwarzane komórki nabłonka jelita. Znajdują się tam komórki macierzyste, które stopniowo różnicują się m.in. w enterocyty. Wraz z upływem czasu wysuwają się one z krypty na szczyt kosmka jelitowego, bliżej światła jelita. Proces ten trwa nieprzerwanie i prowadzi do wymiany enterocytów i innych typów komórek, m.in. kubkowych i wydzielających enzymy.
Komórki występujące na tym odcinku układu pokarmowego to:
W jelitach czczym i krętym wydzielany jest sok jelitowy, izotonicznyizotoniczny w stosunku do krwi, złożony z wody, śluzu oraz elektrolitów. Zawarte w nim enzymy trawienne, działające na końcowym etapie metabolizowania poszczególnych związków organicznych, to:
egzopeptydazy – enzymy katalizujące odłączanie pojedynczych aminokwasów od peptydów, działają na wiązania peptydowe na końcach łańcucha peptydowego oligopeptydów i polipeptydów;
dipeptydazy – enzymy rozkładające wiązanie peptydowe pomiędzy dwoma aminokwasami w dipeptydzie;
disacharydazy – enzymy rozkładające dwucukry (disacharydy) na dwie cząsteczki monosacharydów;
nukleazy – enzymy katalizujące hydrolizę wiązań fosfodiestrowych w nukleotydach;
nukleotydazy – enzymy odłączające resztę kwasu fosforowego od nukleotydów, w wyniku czego powstają nukleozydy;
Więcej informacji na temat trawienia substancji pokarmowych znajdziesz w e‑materiałach:
Trawienie cukrów w przewodzie pokarmowym człowiekaTrawienie cukrów w przewodzie pokarmowym człowieka,
Trawienie białek w przewodzie pokarmowym człowiekaTrawienie białek w przewodzie pokarmowym człowieka,
Trawienie tłuszczów i kwasów nukleinowych w przewodzie pokarmowym człowiekaTrawienie tłuszczów i kwasów nukleinowych w przewodzie pokarmowym człowieka.
Jelito grube
Jelito grube składa się z trzech odcinków:
jelita ślepego (kątnicy) z wyrostkiem robaczkowym;
okrężnicy, w której można wyróżnić okrężnicę wstępującą, poprzeczną, zstępującą i esowatą;
odbytnicy.
W odróżnieniu od jelita cienkiego, w jelicie grubym nie są obecne fałdy okrężne i kosmki jelitowe, ponieważ rolą tego odcinka nie jest wchłanianie substancji pokarmowych. W jelicie grubym zachodzi wchłanianie wody, elektrolitów i soli mineralnych z resztek pokarmowych. W pokrytej nabłonkiem walcowatym błonie śluzowej występuje natomiast więcej gruczołów jelitowych (krypt), których komórki kubkowe wydzielają śluz. Jest on składnikiem kału.
Oprócz komórek kubkowych w błonie śluzowej jelita grubego występują również komórki innego typu:
komórki walcowate – wchłaniają wodę i sole mineralne;
macierzyste – odpowiadają za regenerację nabłonka;
dokrewne – wydzielają hormony tkankowe, m.in. peptydy YYpeptydy YY.
Neurohormonalna kontrola wydzielania
W jelicie cienkim, głównie w dwunastnicy, wydzielane są hormony tkankowe, które regulują czynności wydzielnicze gruczołów żołądkowych i jelitowych, a także wątroby i trzustki.
Więcej informacji znajdziesz w e‑materiale pt. Neurohormonalna kontrola czynności układu pokarmowegoNeurohormonalna kontrola czynności układu pokarmowego.
Słownik
proces niszczenia wiązań wodorowych i mostków dwusiarczkowych zachodzących pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych w białkach o strukturze drugo-, trzecio-, i czwartorzędowej
(gr. éndon – wewnątrz; péptō – trawię) grupa enzymów proteolitycznych z klasy hydrolaz; działając na wiązanie peptydowe wewnątrz łańcucha peptydowego, rozkładają cząsteczkę białka na fragmenty peptydowe; do endopeptydaz należą ważne enzymy trawienne, m.in. chymotrypsyna, trypsyna, pepsyna
wypustki na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię chłonną; we wnętrzu kosmka znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne, a nabłonek kosmków wytwarza mikrokosmki
peptyd syntetyzowany i wydzielany przez komórki jelita krętego i okrężnicy; oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy (jest neurohormonem); odpowiada za hamowanie łaknienia
inaczej zymogeny; nieaktywne formy enzymów, głównie proteolitycznych, ulegające aktywacji najczęściej z udziałem innego enzymu, w efekcie jedno- lub kilkustopniowej hydrolizy wiązań peptydowych; dotyczy to szczególnie enzymów trawiennych: pepsyny, trypsyny i chymotrypsyny oraz innych białek, np. insuliny i kolagenu
struktura powierzchni nabłonka, którego komórki zawierają liczne, gęsto ułożone mikrokosmki zwiększające powierzchnię
(łac. resectio – wycięcie) operacyjne usunięcie chorego narządu lub jego części
roztwór o ciśnieniu osmotycznym równym ciśnieniu porównywanego roztworu
płynna wydzielina gruczołowej części trzustki; zawiera enzymy trawienne, m.in. amylazę trzustkową (rozkładającą węglowodany złożone), lipazę trzustkową (hydrolizującą trójglicerydy) i proenzymy proteaz (odpowiedzialnych za trawienie białek)
wydzielina komórek wątroby; zawiera kwasy żółciowe, wodę, jony i fosfolipidy; powoduje emulgację tłuszczów