Żywienie dietetyczne w gastronomii
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Przewodnik dla nauczyciela
Spis treści
Cele i efekty kształceniaCele i efekty kształcenia
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Wskazówki do wykorzystania e‑materiału w pracy dydaktycznej dla zawodu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznychWskazówki do wykorzystania e‑materiału w pracy dydaktycznej dla zawodu kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Cele i efekty kształcenia:
E‑materiał przeznaczony jest dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz (symbol cyfrowy zawodu 512001) oraz technik żywienia i usług gastronomicznych (symbol cyfrowy zawodu 343404) dla kwalifikacji: HGT.12.3 Żywienie dietetyczne w gastronomii.
E‑materiał wspiera osiąganie celów kształcenia określonych dla kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
planowanie żywienia.
Wspiera osiąganie wybranych efektów kształcenia z jednostki efektów kształcenia:
HGT.12.3. Planowanie żywienia
3) stosuje normy i zasady planowania żywienia,
4) planuje żywienie różnych grup ludności,
5) stosuje zasady żywienia dietetycznego.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
2.1. Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
2.2. Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Grafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowiekaGrafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowieka
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomiiProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
Dokumentajca interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznymDokumentajca interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
2.3. Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęćSłownik pojęć zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Bibliografia i netografiaBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wskazówki do wykorzystania w pracy dydaktycznej e‑materiału dla zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych
Zawarte w e‑materiale zasoby multimedialne są nowoczesnymi środkami dydaktycznymi, które znacząco wspomagają kształcenie zawodowe. Poniżej przedstawiono propozycje wykorzystania każdego multimedium podczas zajęć, a także podczas samodzielnej pracy uczniów poza zajęciami.
3.1. Praca uczniów podczas zajęć
Grafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowieka
Praca w grupach i całego zespołu klasowego
Mapa myśli. Nauczyciel dzieli uczniów na grupy. Każda z nich zapoznaje się z informacjami i zdjęciami umieszczonymi w grafice interaktywnej, a następnie wykonuje mapy myśli na podane tematy:
gr. I – jak są podstawowe rodzaje diet?
gr. II – Jakie potrzeby człowieka są zaspokajane przez diety?
gr. III – Jakie są wymagania dotyczące zbilansowanej diety?
Grupy przygotowują swoje mapy myśli na dużych arkuszach papieru lub w chmurze. W połowie czasu przeznaczonego na tworzenie map zespoły wymieniają się między sobą tworzonymi mapami myśli. Uczniowie podają propozycje nowych dymków lub zmian na mapie myśli innej grupy, a następnie zwracają mapę i wracają do pierwotnej grupy. Uczniowie szybko uczący się przejmują rolę liderów i pomagają uczniom uczącym się słabiej. Na koniec zespoły przedstawiają na forum klasy efekty swojej pracy. Pozostałe grupy oceniają mapy, biorąc pod uwagę ich atrakcyjność graficzną oraz rzetelność zapisanych informacji.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
Nauczyciel dzieli klasę na grupy. Każda z nich powinna mieć dostęp do komputera lub tabletu. Zespoły przystępują do udziału w programie ćwiczeniowym. Każda grupa Wykonuje ćwiczenia we własnym tempie. Po ukończeniu pracy każda grupa prezentuje swoje wyniki na forum klasy, a nauczyciel omawia przebieg pracy.
Dokumentacja interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
Nauczyciel ponownie dzieli klasę na grupy, tym razem czteroosobowe. Każda drużyna powinna mieć dostęp do komputera lub tabletu. Zespoły przystępują do wypełniania dokumentacji. Po ukończeniu pracy każda grupa prezentuje swoje wyniki na forum klasy, a nauczyciel omawia błędy.
Dokumentację można również wykorzystać w fazie podsumowującej lekcji w celu usystematyzowania wiedzy uczniów.
3.2. Praca uczniów poza zajęciami
Grafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowieka
Praca w grupach
Plakat. Uczniowie dobierają się w grupy. Zapoznają się z informacjami i zdjęciami umieszczonymi na planszy interaktywnej, a następnie wykonują plakaty dotyczące podanych przykładowo tematów:
gr. I – Piramida żywieniowa.
gr. II – żywienie dietetyczne.
gr. III – Normy żywieniowe w Polsce.
Grupy przygotowują plakaty w pliku o dowolnym formacie. Na koniec zespoły zamieszczają plik na platformie ZPE. Pozostali uczniowie oceniają ich prace, biorąc pod uwagę atrakcyjność graficzną oraz rzetelność zapisanych informacji.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
Quiz. Uczniowie dobierają się w pięcioosobowe zespoły. Następnie na podstawie mapy myśli opracowują 15 pytań testowych o zróżnicowanym poziomie trudności (łatwe, średnie, trudne), korzystając z narzędzia do przygotowywania testów zamieszczonego na platformie ZPE. Quizy umieszczają na platformie i zachęcają pozostałe osoby z klasy do udziału w grze.
Dokumentacja interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
Uczniowie wcielają w rolę dietetyka i wykonują zadania opisane w multimedium. Mogą do tego celu wykorzystać realne osoby i ułożyć dla nich zbilansowana i właściwą dietę.Plik z efektami ich pracy wgrywają na platformę ZPE.
Interaktywne materiały sprawdzające
Dają one uczniowi możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:
testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;
zadania dobierania w pary;
zadania z lukami;
krzyżówki;
dopasowanie elementów do grafu/schematu;
uzupełnianie podpisów obrazka;
zadania typu prawda czy fałsz.
Uczniowie mogą wykonać ćwiczenia interaktywne w ramach pracy domowej. W ten sposób oprócz sprawdzenia swojej wiedzy ugruntowują też umiejętności niezbędne do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym.
3.3. Indywidualizacja pracy z uczniami, w tym z uczniami ze SPE
Dzięki e‑materiałom możliwe jest zindywidualizowanie procesu dydaktycznego i dostosowanie go do różnorodnych potrzeb edukacyjnych uczniów. Jest to istotnie nie tylko ze względu na uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi (SPE), ale również uczniów zdolnych. Odtwarzanie każdego e‑materiału jest możliwe również w trybie dostępności, który zawiera alternatywne wersje materiałów dostępne dla użytkowników z dysfunkcjami wzroku i słuchu. Ułatwia to dostęp do wiedzy i pozwala na zlikwidowanie niektórych barier społecznych i komunikacyjnych, a także umożliwia wyrównywanie szans w procesie nauczania‑uczenia się.
Ponadto nauczyciel może też dostosować pracę z każdym zasobem do indywidualnych potrzeb uczniów.
podczas pracy z uczeniem z niepełnosprawnością intelektualną nauczyciel powinien zwrócić szczególną uwagę na wyjaśnianie skomplikowanych procesów, doświadczeń, zjawisk z uwzględnieniem ograniczeń dotyczących myślenia, z odwołaniem do konkretów (dominuje myślenie konkretne, zwolnione tempo, mała szybkość i giętkość, słaby krytycyzm, trudności w definiowaniu pojęć abstrakcyjnych);
polecenia i teksty dla uczniów z SPE powinny być formułowane przystępnym i zrozumiałym językiem;
instrukcje dla ucznia powinny być krótkie, jednoznaczne i zrozumiałe;
zasób słów wykorzystany w poleceniach należy ograniczyć do zestawu niezbędnego dla zrozumienia prezentowanego tekstu - uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną nie rozumieją tekstów o charakterze abstrakcyjnym, wymagających logicznego myślenia, wyciągania wniosków, abstrahowania;
Program ćwiczeniowy:
zadania zaproponowane w materiale powinny być dostosowane do możliwości uczniów;
nie należy stosować abstrakcyjnych pojęć;
informacje zwrotne dla ucznia muszą być jasne i precyzyjne;
podczas pracy metodą jigsaw i przy podziale klasy na grupy należy wziąć pod uwagę, aby zespoły były zróżnicowane pod względem możliwości uczniów i sposobów uczenia się; w takiej sytuacji uczniowie zdolni mogą służyć pomocą osobom z trudnościami w nauce (tutoring rówieśniczy);
podczas pracy w grupach uczniowie zdolni mogą pełnić funkcję liderów zespołów i pomagać uczniom słabszym.
Przydatne linki do stron internetowych:
www.ore.edu.pl
www.laski.edu.pl
www.pfron.org.pl
www.pzn.org.pl
Przydatna bibliografia:
Borski M., Bariery w otoczeniu osób z niepełnosprawnościami. Zagadnienia wybrane, Wyższa Szkoła Humanitas, 2017.
Jurkiewicz P., Rola B., Model pracy z uczniem upośledzonym w stopniu lekkim, w: Podniesienie efektywności kształcenia uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Materiały szkoleniowe, Warszawa 2010.
Wolska D., Osoby niepełnosprawne w drodze ku dorosłości, Kraków 2014.
Smith D.D., Pedagogika specjalna: podręcznik akademicki, t. 1, red. Firkowska‑Mankiewicz A., Szumski G, Warszawa 2009.
Zabłocki K.J., Upośledzenie umysłowe. Wybrane zagadnienia edukacji i terapii, Płock 2003.
Żuraw H., Udział osób niepełnosprawnych w życiu społecznym, Warszawa 2008.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści