Żywienie dietetyczne w gastronomii
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
1.1. Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
1.2. Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Grafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowiekaGrafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowieka
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomiiProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
Dokumentajca interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznymDokumentajca interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
1.3. Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęćSłownik pojęć zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Bibliografia i netografiaBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych.
Grafika interaktywna – Dietetyczne żywienie człowieka
Na podstawie multimedium wykonaj notatki metodą sketchnotingu. Mogą one dotyczyć całego materiału lub poszczególnych fragmentów. Umieść swoje notatki na platformie ZPE w formie zdjęć lub w formacie pdf.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Techniki układania diety i poprawnego jadłospisu w żywieniu dietetycznym w gastronomii
Korzystając z programu zaprojektuj trzy własne diety. Wyniki swojej pracy przedstaw w internecie.
Dokumentacja interaktywna – Receptury gastronomiczne i kalkulacja wyceny wybranej diety w żywieniu dietetycznym
Na podstawie tego multimedium przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiały. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting. Jest to robienie notatek w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel. Umieść w nich komplet danych dotyczących poszczególnych materiałów. Efekty swojej pracy opublikuj na platformie ZPE.
Interaktywne materiały sprawdzające
Dają one uczniowi możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:
testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;
zadania dobierania w pary;
zadania z lukami;
krzyżówki;
dopasowanie elementów do grafu/schematu;
uzupełnianie podpisów obrazka;
zadania typu prawda czy fałsz. Zgromadzone w tym e‑materiale treści pozwolą Ci rozwinąć słuch muzyczny poprzez zapoznanie się z różnymi przekształceniami plików dźwiękowych.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści