Słownik pojęć dla e‑zasobu
Wewnątrzzakładowy środek płatniczy zastępujący gotówkę lub kartę płatniczą, którym można uiszczać opłaty za jedzenie i napoje w lokalu gastronomicznym.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Paragon wydrukowany przez kasę fiskalną połączoną z komputerowym systemem rozliczeń POS.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Zapisanie przyjętego zamówienia (np. potraw, napojów lub towarów) i przesłanie odpowiednio do kuchni lub baru.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Urządzenie służące do zbieranie oraz modyfikacji zamówień (np. potraw, napojów lub towarów), które umożliwia kelnerowi bezprzewodowe przesyłanie danych do systemu. Jest to zwykle rozszerzenie programu gastronomicznego (np. Gastro POS), a rachunki otwierane na bonownikach kelnerskich czy w terminalu POS są widoczne w systemie i mogą być przejmowane i obsługiwane zgodnie z uprawnieniami kelnerów. Użycie bonownika przyśpiesza obsługę klienta, eliminuje ewentualne pomyłki kelnera oraz ułatwia obsługę całego systemu.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Druk ścisłego zarachowania wystawiany przez banki, który należy sprawdzić przed przyjęciem. Na czeku musi znajdować się numer konta, data ważności, kwota zapisana cyframi i słownie, miejsce i data wystawienia oraz podpis osoby wystawiającej czek.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Wystawiany przez bank. Na czeku widnieje podpis gościa oraz wydrukowana kwota w konkretnej walucie. Podczas rozliczenia należności, gość składa ponownie podpis w obecności kelnera. Należy porównać oba podpisy, w razie wątpliwości sprawdzić z dokumentem tożsamości.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Urządzenie służące do rejestracji przychodów ze sprzedaży detalicznej w celu rozliczenia podatku (dochodowego i VAT). Drukarka fiskalna musi posiadać homologację, czyli dokument wydawany przez Główny Urząd Miar, który potwierdza możliwość ewidencji sprzedaży zgodną z warunkami określonymi przez obecnie obowiązujące przepisy.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Urządzenie, zwane również drukarką bonową lub zamówień, służące do drukowania zamówień (np. potraw, napojów lub towarów) przyjmowanych od klienta oraz przekazywanych do realizacji w kuchni.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
To elektroniczna wersja faktury, równoważna z wersją papierową, która służy do rozliczania usług i towarów. E‑faktura pozwala na oszczędności zarówno w zakresie kosztów wysyłki, jak i papieru do drukowania; ogranicza ryzyko nieterminowego dostarczenia dokumentu oraz jest wygodna w przechowywaniu. To również ekologiczne rozwiązanie.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Elektroniczna forma tradycyjnego paragonu, który sprzedawca może przesłać (np. e‑mailem) do kupującego.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Dokument potwierdzający zmianę kwoty transakcji na podstawie noty korygującej, którą wystawia nabywca. Wystawia się ją m.in. w razie stwierdzenia pomyłki w cenie, stawce lub kwocie podatku lub w jakiejkolwiek innej pozycji faktury. Fakturę korygującą wystawia sprzedawca.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Dokument określający kwotę do zapłaty za towar lub usługę, generowany przed wystawieniem faktury głównej, który może mieć formę papierową lub elektroniczną. Na podstawie faktury pro forma nabywa może wykonać płatność. Faktura pro forma musi zostać opatrzona dopiskiem „pro forma”, nie jest obowiązkowa i może być propozycją lub zapowiedzią wystawienia faktury głównej.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Dokument potwierdzający wykonanie transakcji sprzedaży i/lub zakupu, wystawiony na kwotę w wysokości do 450 zł brutto lub 100 euro brutto. Faktura uproszczona może być wystawiona przez każdego podatnika VAT i musi zawierać następujące dane: numer faktury uproszczonej, datę wystawienia/sprzedaży, dane sprzedawcy i odbiorcy (w tym NIP‑y), nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, kwotę należności ogółem do zapłaty.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
To dokument potwierdzający wykonanie transakcji sprzedaży i/lub zakupu, wystawiany w dwóch egzemplarzach przez podatnika VAT. Faktura VAT może mieć formę papierową lub elektroniczną i musi zawierać następujące dane: numer faktury VAT, datę wystawienia/sprzedaży, dane sprzedawcy i odbiorcy (w tym NIP‑y), nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, ilość (miarę) towaru lub zakres wykonanych usług, cenę jednostkową netto, wartość sprzedaży netto, dane do rozliczenia obowiązujących podatków (stawka podatków), suma wartości sprzedaży cyframi i słownie, termin i formę zapłaty.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Rodzaj raportu mającego za zadanie sprawdzenie prawidłowości prowadzenia kasy, który polega na spisie z natury gotówki (lub czeków) znajdującej się w kasie. Protokół z inwentaryzacji kasy zawiera: dane właściciela firmy, datę przeprowadzenia inwentaryzacji oraz wszystkie składowe finansowe (stan gotówki w kasie, saldo kasowe, nadwyżkę/niedobór, numery raportu kasowego, ewentualne wyjaśnienia).
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Karta, za pomocą której dokonuje się transakcji bezgotówkowych. Przypisana jest do konta bankowego i umożliwia zdalny dostęp do pieniędzy zgromadzonych na rachunku osobistym. Karta kredytowa posiada dodatkowo przyznany limit kredytowy przez bank. W przypadku płatności jedną lub drugą kartą, kelner przynosi do stolika konsumenta terminal, sprawdza termin ważności karty, a po dokonaniu płatności konsument jest proszony o wprowadzenie kodu PIN lub złożenie podpisu, który obsługa sprawdza ze wzorem na karcie. Kod PIN zwykle wprowadza się w przypadku karty debetowej, zaś podpis może wymagany przy płatności kartą kredytową.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Specjalna karta, na której zostały zgromadzone środki na zakupy w określonym miejscu. Może mieć z góry ustalony nominał, lecz może być także doładowana dowolną kwotą oraz mieć dowolnie skonfigurowany okres ważności. Nie wydaje się z niej reszty.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Urządzenie elektroniczne służące do rejestracji obrotu oraz kwot należnego podatku (dochodowego i VAT) ze sprzedaży detalicznej.
Film instruktażowy – Obsługa kas fiskalnych (urządzeń rejestrujących)Film instruktażowy – Obsługa kas fiskalnych (urządzeń rejestrujących)
(z ang. Point Of Sale)
Składa się z komputera podłączonego do drukarki fiskalnej, klawiatury oraz standardowego lub dotykowego monitora. Służy do rejestracji sprzedaży usług i towarów handlowych w zakładzie gastronomicznym (otwieranie i zamykanie rachunków, raporty).
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
5‑cyfrowy kod towaru (składnika) dla danej grupy towarowej.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Narzędzie używane do segregowania paragonów, zamówień czy fiszek w zakładzie gastronomicznym.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
To skrót od nazwy Numer Identyfikacji Podatkowej, czyli dziewięciocyfrowy kod, który, z urzędu lub na wniosek, jest przyporządkowany do konkretnego podatnika.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Dokument mający za zadanie formalną korektę wystawionej wcześniej faktury. Nota korygująca to sposób na korektę nieprawidłowości będących skutkiem błędnego wystawienia faktur kosztowych lub korygujących i musi zawierać następujące dane: numer noty korygującej, datę wystawienia, dane sprzedawcy i odbiorcy (w tym NIP‑y), dane zawarte na oryginalnej fakturze, dane podlegające korekcie oraz prawidłowe dane. Nota korygująca musi zostać opatrzona oznaczeniem „nota korygująca”.
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Dokument drukowany przez kasy rejestrujące (fiskalne), który powinien być niezwłocznie wydawany nabywcy zaraz po dokonaniu transakcji.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Płatność, która może być regulowana z wykorzystaniem: karty płatniczej, karty kredytowej (płatność zbliżeniowa), vouchera, karty podarunkowej, czeku/euroczeku, czeku podróżnego lub telefonu komórkowego (płatność mobilna).
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Płatność bezgotówkowa dokonywana za pomocą urządzenia mobilnego np. smartfonu, tabletu i technologii mobilnych np. sms.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Bezprzewodowy pilot połączony z siecią komputerową. Kelnerzy używają przenośnego terminala do pobierania opłat bezpośrednio przy stoliku. Aby dokonać płatności, konsumenci zbliżają kartę do ekranu terminala lub umieszczają ją w specjalnym czytniku wewnątrz urządzenia.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Skrót od ang. Point Of Sale. System sprzedaży/program sprzedaży w gastronomii, który umożliwia pełną obsługę sprzedaży od przyjęcia zamówienia, przez jego realizację, aż po finalizacji płatności.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Dokument generowany dla klienta punktu gastronomicznego, np. gościa hotelu, na podstawie którego podejmuje on decyzję, czy chce zapłacić za towar/usługę na miejscu, czy życzy sobie, aby podana kwota za usługę gastronomiczną została doliczona do usługi hotelowej. Klient swoją decyzję potwierdza podpisem na przedrachunku („paragon” czy „na pokój”).
Dokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskichDokumentacja interaktywna – Wypełnianie dokumentacji do rozliczania usług kelnerskich
Otwarta w systemie elektronicznym lokalu gastronomicznego transakcja umożliwiająca dalsze zamawianie potraw i napojów oraz towarów handlowych podczas całego pobytu.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Dokument księgowy wszystkich operacji kasowych realizowanych w ciągu doby.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Dokument księgowy wszystkich operacji kasowych ułożonych chronologicznie.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Dokument księgowy wszystkich operacji kasowych, zarejestrowanych w ciągu miesiąca, ułożonych chronologicznie.
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Wąska i mała rolka, wykonana ze specjalnego rodzaju papieru umożliwiającego wydruk monochromatyczny, wykorzystywana do druku wszelkiego rodzaju rachunków i potwierdzeń transakcji (np. w kasach fiskalnych, terminalach płatniczych, drukarkach fiskalnych).
Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)
Zdefiniowany system rabatów, który obowiązuje podczas sprzedaży i zamykania rachunku. System rabatowania jest dopasowywany do działalności konkretnej firmy i może zawierać np. dowolnie definiowane karty rabatowe, rabaty kwotowe lub procentowe, rabat dla wybranych pozycji.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Anulowanie błędnej operacji księgowej.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
Służy do płatności bezgotówkowej za usługi gastronomiczne przy stoliku gościa. Niektóre terminale umożliwiają dodanie napiwku podczas płacenia kartą.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Skrót z ang. Value Added Tax , podatek od tzw. wartości dodanej, czyli od towarów i usług, pobierany na każdym kolejnym etapie obrotu nimi.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Dokument finansowy, wystawiony przez biuro podróży, do realizacji w konkretnym zakładzie gastronomicznym. Traktowany jest jako gotówka, ale nie wydaje się z niego reszty.
Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa
Sposób zabezpieczania np. kas w systemie POS. Dane są zabezpieczane przez podanie indywidualnej nazwy użytkownika oraz hasła dostępu. System logowania i haseł jest przydzielany dla każdej autoryzowanej osoby. Np. dostęp do rachunków, które nie są standardowo widoczne w systemie, wymaga zalogowania się z podaniem hasła przez osobę z uprawnieniami. Hasłem zabezpieczamy również dane dotyczące stanu kasy czy statusu drukarki fiskalnej.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
To zamknięcie sprzedaży z wybraniem formy płatności.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich
To ostatnia operacja kończąca proces sprzedaży. Zamknięcie zmiany łączy się z wygenerowaniem wydruku raportu, który zawiera numer i nazwisko kelnera, datę, systemowy numer zmiany oraz każdą zadeklarowaną kwotę w zależności od formy płatności. Zamknięcie zmiany może wykonać osoba mająca do tego odpowiednie uprawnienia. Podczas zamknięcia zmiany kontroluje się, czy są jakieś niezamknięte rachunki oraz czy kelnerzy rozliczyli gotówkę. Po wykonaniu operacji zamknięcia zmiany, zostaje wyzerowana kasa, a niezamknięte rachunki zostają przeniesione na następną zmianę.
Mapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskichMapa myśli – Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich