E-materiały do kształcenia zawodowego

Formy rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich - Kelner 513101, Technik usług kelnerskich 513102

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Formy rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich - test podsumowujący2D4Hkk2b2B
1
2Test jednokrotnego wyboru203095Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem dotyczącym form rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich.Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑materiału, który dotyczy form rozliczeń i płatności z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich i zapoznaj się z nim ponownie. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Twój ostatni wynik:
-
2. Pojęcia związane z formami rozliczeń1D4Hkk2b2B
1
R1EJJ2qgKON3M1
Połącz elementy w pary: terminal płatniczy Możliwe odpowiedzi: 1. karta płatnicza, 2. anulowanie błędu kasowego, 3. faktura VAT, 4. paragon fiskalny kasa fiskalna Możliwe odpowiedzi: 1. karta płatnicza, 2. anulowanie błędu kasowego, 3. faktura VAT, 4. paragon fiskalny termin płatności Możliwe odpowiedzi: 1. karta płatnicza, 2. anulowanie błędu kasowego, 3. faktura VAT, 4. paragon fiskalny storno Możliwe odpowiedzi: 1. karta płatnicza, 2. anulowanie błędu kasowego, 3. faktura VAT, 4. paragon fiskalny
3. Wystawianie rachunku2D4Hkk2b2B
1
R1LisPnupNOnu2
Uzupełnij tekst 1. bonów kasowych, 2. bonu zamówienia, 3. Fakturowanie, 4. raportu kasowego, 5. Bonowanie, 6. bonów gastronomicznych jest podstawą do wystawienia rachunku gościowi. Rachunek może zostać wystawiony:

- przez kelnera, na podstawie 1. bonów kasowych, 2. bonu zamówienia, 3. Fakturowanie, 4. raportu kasowego, 5. Bonowanie, 6. bonów gastronomicznych;

- w kasie zakładu gastronomicznego, na podstawie 1. bonów kasowych, 2. bonu zamówienia, 3. Fakturowanie, 4. raportu kasowego, 5. Bonowanie, 6. bonów gastronomicznych i informacji od obsługi;

- przy odbiorze rachunku końcowego, w przypadku gościa hotelowego.
4. Czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi gości3D4Hkk2b2B
1
RmcXid6uvLv6L3
Uporządkuj w kolejności czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi kasy fiskalnej. Kelner: Elementy do uszeregowania: 1. wprowadza nr stolika lub pokoju hotelowego, 2. wpisuje lub skanuje rodzaj potrawy i napoju lub ich kod, 3. wprowadza zakodowany klucz lub kartę, 4. aktywuje drukowanie bonu, 5. zaznacza czy chce wydrukować bon pojedynczy, czy zbiorowy, 6. wprowadza ilość zamówionych potraw, napojów i towarów handlowych, 7. wprowadza ewentualne korekty
5. Sposoby rozliczeń i płatności z gościem1D15kFwjM2
1
R186GTOppYhR01
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Dokument finansowy wystawiony przez biuro podróży do realizacji w zakładzie gastronomicznym, 2. Może być gotówkowe lub bezgotówkowe, 3. Zostawiasz go kelnerowi, 4. Może być fiskalna lub POS
6. Urządzenia do przyjmowania zamówień i realizacji płatności1DXSE1SuFQ
1
R169n32s4stlL1
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HORECA15_system_POS_(5).JPG
Źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HORECA15_system_POS_(5).JPG, domena publiczna.
RFgwDLmrpIZGx1
Źródło: domena publiczna.
R14GyiiIyzbYV1
Po ułożeniu puzzli napisz, które urządzenia zostały przedstawione na zdjęciach.
  • Pierwsze puzzle Tu uzupełnij
  • Drugie puzzle Tu uzupełnij
1
RVrLRoI04trce2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Narzędziem do rozliczeń płatności jest kasa 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor, która składa się z 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor podłączonego do drukarki 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor, klawiatury oraz standardowego lub dotykowego monitora. Służy do rejestracji 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor usług i towarów handlowych w zakładzie gastronomicznym. Umożliwia takie operacje jak otwieranie i zamykanie 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor oraz raporty.

Do płatności z użyciem kart płatniczych i kredytowych służy 1. kont, 2. telefonu, 3. fiskalnej, 4. POS, 5. cyfrowej, 6. komputera, 7. sprzedaży, 8. terminal, 9. fiskalna, 10. rachunków, 11. monitor płatniczy. Niektóre z nich umożliwiają dodanie napiwku w trakcie procesu płacenia kartą.
7. Rozliczenia i płatności podczas wykonywania usług kelnerskich - quiz2D4Hkk2b2B
1
2Quiz6995Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem o formach rozliczeń i płatności z gościem. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑materiału, która dotyczy formy rozliczeń i płatności z gościem i zapoznaj się z nim ponownie. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Quiz

Sprawdź swoją wiedzę rozwiązując przygotowany test.

Liczba pytań:
6
Limit czasu:
9 min
Twój ostatni wynik:
-
1
2Quiz: Rozliczenia i płatności podczas wykonywania usług kelnerskich6995Jeśli prawidłowo odpowiedziałeś na większość pytań, możesz być z siebie dumny. Oznacza to, że dokładnie zapoznałeś się z przygotowanym materiałem o formach rozliczeń i płatności z gościem. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Jeśli popełniłeś błędy, wróć do treści e‑materiału, która dotyczy formy rozliczeń i płatności z gościem i zapoznaj się z nim ponownie. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Quiz: Rozliczenia i płatności podczas wykonywania usług kelnerskich

Sprawdź swoją wiedzę rozwiązując przygotowany test.

Liczba pytań:
6
Limit czasu:
9 min
Twój ostatni wynik:
-
8. Programy komputerowe stosowane do rozliczeń kelnerskich2D19yzwXDB
1
R1S0Cw63ITCPD2
Zaznacz podstawowe funkcje programu komputerowego stosowanego do rozliczeń kelnerskich. szybka sprzedaż otwieranie rachunków dzielenie rachunków system nagradzania łączenie rachunków odwzorowanie rzeczywistego układu stolików ciągłość sprzedaży bez dostępu do Internetu opcja zmiany rodzaju płatności rachunku otwieranie zmiany odwzorowanie rzeczywistego układu sal zamykanie zmiany raport dobowy system motywacyjny raport okresowy połączenie z drukarkami fiskalnymi możliwość zostawiania komentarzy stornowanie rezerwacje rabatowanie
1
RU0cp6LnX3l9W
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Do podstawowych funkcji programu komputerowego stosowanego do rozliczeń kelnerskich zaliczamy: otwieranie, dzielenie i łączenie 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany; otwieranie i zamykanie 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany; sporządzanie raportu 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany i okresowego; stornowanie; rezerwacje; połączenie z drukarkami 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany; a także opcję zmiany rodzaju 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany rachunku czy ciągłą 1. nocnego, 2. sprzedaż, 3. obsługę, 4. płatności, 5. fiskalnymi, 6. drzwi, 7. dobowego, 8. stolików, 9. wydruku, 10. 3D, 11. rachunków, 12. zmiany bez dostępu do Internetu.
9. Płatność bezgotówkowa1D4Hkk2b2B
1
RzZn5e1iOCTN1
Film nawiązujący do treści materiału
RPJMM3Mwf6Hw41
Obejrzyj film „Płatność bezgotówkowa” i odpowiedz na pytania W jaki sposób gość zapłacił za rachunek? Tu uzupełnij Czego użył kelner, aby gość mógł zapłacić? Tu uzupełnij Jaki problem pojawił się w trakcie dokonywania transakcji? Tu uzupełnij
1
R1KX1oAYeZt1r1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Gość lokalu gastronomicznego może uregulować płatność gotówką albo w formie 1. błąd, 2. zgoda, 3. monitor, 4. terminal, 5. gotówkowej, 6. bezgotówkowej. Do takich płatności służy 1. błąd, 2. zgoda, 3. monitor, 4. terminal, 5. gotówkowej, 6. bezgotówkowej płatniczy. Może zdarzyć się, że na ekranie urządzenia płatniczego pojawią się komunikaty, np. brak papieru, 1. błąd, 2. zgoda, 3. monitor, 4. terminal, 5. gotówkowej, 6. bezgotówkowej autoryzacji czy odrzucenie transakcji.

Film edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościaD4Hkk2b2BFilm edukacyjny – Rozliczenia gotówkowe i bezgotówkowe po zakończeniu obsługi gościa

10. Kasy fiskalne i raporty2Dow2dBpHw
1
RzqaQ9CjdqcOL2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Każdy kelner pracujący w restauracji lub barze musi sprawnie posługiwać się 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalną, która jest urządzeniem niezbędnym przy realizacji zamówień i rozliczaniu się z gośćmi. Służy ona m.in. do drukowania 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe fiskalnego i przechowywania jego kopii oraz do sporządzania raportu 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i miesięcznego. Pierwszy raport zawiera następujące dane: NIP użytkownika kasy, datę wydruku dokumentu, numer oraz nazwę wydruku. Znajdziemy w nim rozdział kwot 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe na poszczególne stawki 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe, liczbę paragonów fiskalnych wystawionych od ostatniego raportu wraz z ich wartością, liczbę i wartość paragonów anulowanych, identyfikację kelnera, datę i godzinę wykonania raportu, unikatowy numer kasy, logo fiskalne, a na końcu numer samego raportu. Należy pamiętać, że każdy taki raport można wydrukować raz, gdyż jest raportem 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Natomiast raport miesięczny zawiera wszystkie wydrukowane w danym miesiącu raporty 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe. Muszą znaleźć się w nim: zbiorcze zestawienie informacji na temat 1. dziennego, 2. dobowego, 3. podatku VAT, 4. napiwków, 5. dobowe, 6. paragonu, 7. znikającym, 8. drukarką, 9. PTU, 10. faktur, 11. obrotu, 12. kasą, 13. zerującym się, 14. czeku, 15. dzienne, 16. godzinowe i podatku oraz deskryptory fiskalne, logo PL i kompletny numer unikatowy. Raport miesięczny nie zeruje się i możemy go drukować wielokrotnie.
11. Dokumenty finansowe w rozliczeniach płatności z gościem2D15kFwjM2
1
R4q0XjypeL3BN2
W tekście poniżej zaznacz błędne odpowiedzi. Faktura VAT korygująca jest dokumentem potwierdzającym sprzedażkorektę sprzedaży na podstawie noty korygującej, którą wystawia sprzedawcanabywca. Wystawia się ją m.in. w razie stwierdzenia pomyłki w cenie, stawce lub kwocie podatku bądź w jakiejkolwiek innej pozycji faktury. Fakturę VAT korygującą wystawia sprzedawcanabywca.
12. Urządzenia i dokumenty związane z formami rozliczeń1DXSE1SuFQ
1
R3ksxUkcTz7qh1
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
R17q9hB7ZNcRF2
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Urządzeniem używanym w zakładzie gastronomicznym do realizacji zamówień i rozliczania się z gośćmi jest 1. czeków, 2. miesięcznych, 3. karta podarunkowa, 4. kasa fiskalna, 5. dobowych, 6. drukarka fiskalna, 7. terminala płatniczego, 8. faktura VAT, 9. storno, np. działająca w systemie POS, która może być połączona z innymi urządzeniami służącymi do wykonywania zamówień i rozliczania sprzedaży w zakładach gastronomicznych. Urządzenie to służy do wystawiania paragonów fiskalnych oraz raportów 1. czeków, 2. miesięcznych, 3. karta podarunkowa, 4. kasa fiskalna, 5. dobowych, 6. drukarka fiskalna, 7. terminala płatniczego, 8. faktura VAT, 9. storno zerujących. Po jego wydrukowaniu licznik kasy zostaje wyzerowany. Pozwala to na uniknięcie omyłkowego sumowania danych i zapewnia prawidłową ewidencję sprzedaży.
. Zawiera również inne ważne dane. Uregulowanie płatności może odbywać się gotówkowo lub bezgotówkowo z wykorzystaniem 1. czeków, 2. miesięcznych, 3. karta podarunkowa, 4. kasa fiskalna, 5. dobowych, 6. drukarka fiskalna, 7. terminala płatniczego, 8. faktura VAT, 9. storno. Jedną z form płatności bezgotówkowej jest również 1. czeków, 2. miesięcznych, 3. karta podarunkowa, 4. kasa fiskalna, 5. dobowych, 6. drukarka fiskalna, 7. terminala płatniczego, 8. faktura VAT, 9. storno, która może mieć z góry ustalony nominał lub zostać doładowana dowolną kwotą, a także mieć opcjonalnie skonfigurowany okres ważności.

Film instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)DXSE1SuFQFilm instruktażowy – Obsługa kas kelnerskich (kas w systemie POS)

13. Zagadnienia związane z płatnościami3D4Hkk2b2B
1
R1ZskbkcrnSbe3
Łączenie par. Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń, zaznaczając obok nich Prawda lub Fałsz. W każdym zakładzie gastronomicznym gość może dokonać płatności gotówkowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dokonując płatności kartą podarunkową kelner wydaje gościowi resztę.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W systemie POS komputer spełnia funkcję stanowiska sprzedaży i serwera bazy danych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Notę korygującą do faktury wystawia sprzedawca.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
1
Materiały powiązane