Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy - Zastosowanie elementów gastronomicznych mięsa do produkcji potraw zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.
R1dOY9cX5ktxq
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdującą się na środku linii.
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W górnej części ekranu, na szarej belce, znajdują się przyciski z 5 ćwiczeniami. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: elementy gastronomiczne mięsa do produkcji potraw.
W momencie kiedy użytkownik jest pewien, że zostały wybrane wszystkie właściwe odpowiedzi, należy kliknąć przycisk „Sprawdź” znajdujący się na dole okna programu. Tym samym otrzyma informację o swoich postępach.
Prawidłowe odpowiedzi zostaną zaznaczone na zielono, błędne odpowiedzi - na czerwono.
Rhf82FjNqBCyf
Grafika przedstawia przykładowy widok programu ćwiczeniowego zatytułowanego Zastosowanie elementów gastronomicznych mięsa do produkcji potraw.
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Multimedia”, pod którą znajdują się odnośniki do konkretnych materiałów multimedialnych powiązanych tematycznie z programem ćwiczeniowym; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.
R1DDErFk9f6Od
Rysunek przedstawia dwie ikony. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony.
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
RYRJWm3Xmwo1O
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W programie znajduje się również baza wiedzy oraz linki do pozostałych multimediów.
RkY3W0pICMU4L
Grafika przedstawia widok ikon w programie ćwiczeniowym.
Widok ikon w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
Powiązane ćwiczenia
2. Elementy kulinarne mięsa zwierząt rzeźnych
Wstaw tekst na ilustrację
2. Elementy kulinarne mięsa zwierząt rzeźnych
RIJRj36qEYNkb2
Do poszczególnych ilustracji przyporządkuj, poprzez przeciągnięcie kafelka, poprawną nazwę elementu kulinarnego.
Do poszczególnych ilustracji przyporządkuj, poprzez przeciągnięcie kafelka, poprawną nazwę elementu kulinarnego.
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Z jakiego elementu kulinarnego, oprócz ucha i ryja, składa się głowa wieprzowa?, 2. Jak nazywa się warstwa tłuszczu tuż pod skórą, z której wytapia się smalec lub robi skwarki?, 3. Jak nazywa się część ćwierćtuszy tylnej wołowej, o zwartej tkance mięśniowej, przerośniętej cienkimi błonami, która nazywana jest również białą pieczenią?, 4. Jaką nazwą określamy dolną część tuszy wieprzowej usytuowaną pod żebrami, z twardą skórą na dole i dwiema długimi warstwami tłuszczu przedzielonymi warstwą mięsa., 5. Jak nazywa się mięso pochodzące z żebra półtuszy wołowej, a dokładnie z partii dolnego odcinka żeber nad mostkiem, które ma liczne przerosty tłuszczowe oraz dużo włókien?, 6. Tym terminem określamy cielęcy mięsień zwarty, jednolity, przebiegający wzdłuż kręgosłupa, od udźca aż do karku, o dość delikatnej strukturze? Jako element kulinarny sprzedawany jest w formie kotleta z kością., 7. Jak określamy element półtuszy wołowej, który uzyskuje się wycinając dolny odcinek ostatniego żebra i część zespołu mięśni brzucha.
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Z jakiego elementu kulinarnego, oprócz ucha i ryja, składa się głowa wieprzowa?, 2. Jak nazywa się warstwa tłuszczu tuż pod skórą, z której wytapia się smalec lub robi skwarki?, 3. Jak nazywa się część ćwierćtuszy tylnej wołowej, o zwartej tkance mięśniowej, przerośniętej cienkimi błonami, która nazywana jest również białą pieczenią?, 4. Jaką nazwą określamy dolną część tuszy wieprzowej usytuowaną pod żebrami, z twardą skórą na dole i dwiema długimi warstwami tłuszczu przedzielonymi warstwą mięsa., 5. Jak nazywa się mięso pochodzące z żebra półtuszy wołowej, a dokładnie z partii dolnego odcinka żeber nad mostkiem, które ma liczne przerosty tłuszczowe oraz dużo włókien?, 6. Tym terminem określamy cielęcy mięsień zwarty, jednolity, przebiegający wzdłuż kręgosłupa, od udźca aż do karku, o dość delikatnej strukturze? Jako element kulinarny sprzedawany jest w formie kotleta z kością., 7. Jak określamy element półtuszy wołowej, który uzyskuje się wycinając dolny odcinek ostatniego żebra i część zespołu mięśni brzucha.