W jaki sposób na organizm człowieka oddziałują różne substancje zawarte w produktach spożywczych?
Szkoła ponadpodstawowa
Chemia
dodatki do żywności konserwant składniki odżywcze barwnik wpływ na organizm człowieka przeciwutleniacz działanie mutagenne
Udostępnij
Tekst: Anna Daniewicz
Opracowanie i multimedia: GroMar sp. z o. o.
Bibliografia:
- R. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod, To jest chemia, Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych, Zakres podstawowy, Wydawnictwo Nowa Era, Warszawa 2016.
- B. A. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej, Wydawnictwo WAM, Kraków 2018.
- A. A. Pilarska, K. Pilarski, Dodatki do żywności, ABC Prawidłowego Żywienia 2019.
- B. Statham, E 13 Tabele dodatków i składników chemicznych, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014.
- https://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-gesty/#wartosci-odzywcze.
- http://oswiata.sanepid.olsztyn.pl/wp-content/uploads/2010/10/kr%C3%B3tko-o-GDA.pdf.