Przygotowanie surowców i wytwarzanie ciast
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich - Piekarz 751204 i Technik technologii żywności 314403
Interaktywne materiały sprawdzające
Test jednokrotnego wyboru
Test jednokrotnego wyboru
Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciastDCrSaaRtmGrafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Uporządkuj poszczególne elementy podanych procesów.
Schemat interaktywny – Produkcja ciasta żytniegoDKQr7BacRSchemat interaktywny – Produkcja ciasta żytniego
Mapa interaktywna – Produkcja ciasta mieszanegoDHAW9TtDxMapa interaktywna – Produkcja ciasta mieszanego
Sekwencje filmowe – Zabiegi przygotowawczeD8BtdwWnZSekwencje filmowe – Zabiegi przygotowawcze
Podczas wykonywania ciasta drożdżowego stosuje się rozmaite zabiegi, przykładowo: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier ciasta w celu zapobiegnięcia gromadzenia się zbyt dużej ilości 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier w cieście oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mąki polegające na mieszaniu mąki ze ściśle określoną ilością 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mleka.
Podczas wykonywania ciasta drożdżowego stosuje się rozmaite zabiegi, przykładowo: 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier ciasta w celu zapobiegnięcia gromadzenia się zbyt dużej ilości 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier w cieście oraz 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mąki polegające na mieszaniu mąki ze ściśle określoną ilością 1. dwutlenku węgla, 2. bazowych, 3. proszek do pieczenia, 4. zimnego, 5. zaparzanie, 6. mąkę żytnią, 7. gorącego, 8. drożdże, 9. uzupełniających, 10. ugniatanie, 11. tlenu, 12. przesiewanie, 13. przebijanie, 14. cukier mleka.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennegoDYNYH8CzJProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennego

Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast

Zabiegi przygotowawcze

Produkcja ciasta żytniego

Produkcja ciasta mieszanego

Produkcja ciasta pszennego