Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Obsługa kelnerska podczas przyjęć okolicznościowych

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102

Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1
R5iyKXva6eG4V
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu</>
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie

Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio. Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.

R1Fy8dN4WallR
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: Instrukcja programu ćwiczeniowego oraz Pobierz listę kroków, która umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer. Po najechaniu myszką na ikonę pokazują się podpowiedzi dotyczące funkcjonalności danej ikony.

RiGp8doAtHTwe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy – ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu – ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia – ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.

R1b3JM3WsHhGH

W dolnym pasku ekranu znajduje się ikona „Baza wiedzy”, która umożliwia zapoznanie się materiałami dotyczącymi doboru zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu.

Rdbz9oX6RjN2E
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów

  • Escape - anulowanie przeciągania

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania

11
Zadanie 1.
Dobór zastawy stołowej do konsumpcji
1
R1FPM3j32cTVU1
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do konsumpcji, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw i napojów.
Zadanie 2.
Obliczanie liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości
1
RDEHNcuMshsil1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości.
Zadanie 3.
Dobór zastawy stołowej do serwowania
2
R1eKKlvLnMpX22
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do serwowania, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw, napojów i dodatków.
Zadanie 4.
Dobór potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej
3
RYyYG3Wcq8flf3
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym doboru potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej.

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane