Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu</>
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio. Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującą się w prawym górnym rogu ekranu.
R1Fy8dN4WallR
Grafika przedstawia widok początkowego ekranu programu ćwiczeniowego zatytułowanego Kalkulacja cen potraw i napojów.
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony: Instrukcja programu ćwiczeniowego oraz Pobierz listę kroków, która umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer. Po najechaniu myszką na ikonę pokazują się podpowiedzi dotyczące funkcjonalności danej ikony.
RiGp8doAtHTwe
Rysunek przedstawia dwie ikony. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy – ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu – ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia – ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
R1b3JM3WsHhGH
Ilustracja
W dolnym pasku ekranu znajduje się ikona „Baza wiedzy”, która umożliwia zapoznanie się materiałami dotyczącymi doboru zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu.
Rdbz9oX6RjN2E
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
11
Zadanie 1. Dobór zastawy stołowej do konsumpcji
Zadanie 1. Dobór zastawy stołowej do konsumpcji1
R1FPM3j32cTVU1
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do konsumpcji, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw i napojów.
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do konsumpcji, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw i napojów.
Zadanie 2. Obliczanie liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości
Zadanie 2. Obliczanie liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości1
RDEHNcuMshsil1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym obliczania liczebności zastawy stołowej i sprzętu niezbędnych do obsługi określonej liczby gości.
Zadanie 3. Dobór zastawy stołowej do serwowania
Zadanie 3. Dobór zastawy stołowej do serwowania2
R1eKKlvLnMpX22
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do serwowania, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw, napojów i dodatków.
Do poszczególnych elementów zastawy stołowej (ceramicznej, szklanej i metalowej) przeznaczonej do serwowania, poprzez przeciąganie, dopasuj – zgodnie z zasadami obsługi gości – poszczególne rodzaje potraw, napojów i dodatków.
Zadanie 4. Dobór potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej
Zadanie 4. Dobór potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej3
RYyYG3Wcq8flf3
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym doboru potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym doboru potrawy, elementu zastawy i metody serwisowej.
Powiązane ćwiczenia
7. Elementy zastawy stołowej ceramicznej, szklanej i metalowej
Uzupełnij podpisy na ilustracji Uzupełnij podpisy na ilustracji Uzupełnij podpisy na ilustracji Uzupełnij podpisy na ilustracji
7. Elementy zastawy stołowej ceramicznej, szklanej i metalowej
RMCnalscYPgBq
1. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Bulionówka Sosjerka Cukiernica Dzbanuszek do mleka
1. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Bulionówka Sosjerka Cukiernica Dzbanuszek do mleka
R1Ys2Ru8W0a0L
2. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Półmisek porcelanowy płaski Półmisek porcelanowy głęboki Talerz płaski, średnica 19 i 21 cm Bulionówka
2. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Półmisek porcelanowy płaski Półmisek porcelanowy głęboki Talerz płaski, średnica 19 i 21 cm Bulionówka
R1Vurf8D6zwei
3. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Łyżka serwisowa Łopatka do ciasta Szczypce do ciasta Strug do sera twardego
3. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Łyżka serwisowa Łopatka do ciasta Szczypce do ciasta Strug do sera twardego
R1ARpXXeZtkFA
4. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Kieliszek koktajlowy Kieliszek do szampana Kieliszek do wody Kieliszek do czerwonego wina
4. Wybierz poprawną odpowiedź spośród podanych i wpisz w pole obok ilustracji:
Kieliszek koktajlowy Kieliszek do szampana Kieliszek do wody Kieliszek do czerwonego wina
R1QoMmtnimkqC
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenie spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym elementów zastawy stołowej i sztućców.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenie spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym elementów zastawy stołowej i sztućców.
8. Elementy zastawy stołowej i ich dobór do potraw, napojów i dodatków
Połącz w pary
8. Elementy zastawy stołowej i ich dobór do potraw, napojów i dodatków
R1FSux5fFPD0F1
Połącz w pary rodzaje potrawy, napojów i dodatków z odpowiednimi elementami zastawy serwisowej, która służy do ich podania.
Połącz w pary rodzaje potrawy, napojów i dodatków z odpowiednimi elementami zastawy serwisowej, która służy do ich podania.
9. Dobór zastawy stołowej do określonych potraw - quiz
Test
9. Dobór zastawy stołowej do określonych potraw - quiz
2Quiz6995Bardzo dobrze poradziłeś sobie z wykonaniem tego quizu. Doskonale wykorzystałeś przyswojony materiał dotyczący doboru zastawy stołowej do określonych potraw. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Nie odpowiedziałeś poprawnie na część pytań. Wróć do materiału, który dotyczy doboru zastawy stołowej do określonych potraw i wyszukaj w nim te elementy, z którymi miałeś największy problem. Zobacz: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Spróbuj ponownie rozwiązać test, a na pewno się uda. Powodzenia!
Test
Quiz
Sprawdź swoją wiedzę rozwiązując przygotowany quiz.
Liczba pytań:
6
Limit czasu:
9 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Quiz
Pytanie
1/6
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Elementem zastawy stołowej przeznaczonym do indywidualnej konsumpcji jest
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym zastawy stołowej oraz metody serwowania dań.
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem dotyczącym zastawy stołowej oraz metody serwowania dań.
Wino musujące wytrawne podajemy w kieliszku
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi. Do zastawy szklanej zaliczamy