Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Rogale węgierskie przygotowujemy z ciasta drożdżowego, które dzielimy na 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy części i formujemy równej wielkości 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy, które zaplatamy i z tak przygotowanego splotu formujemy na kształt 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy.
Serduszka przygotowujemy ciasta drożdżowego, które 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Na tak przygotowany placek nakładamy 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy, a następnie zwijamy w rulon, który składamy na pół i układamy na boku. Rulon przecinamy pośrodku do 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy długości, a przecięte części rozchylamy na boki, a następnie formujemy końcówkę i całości nadajemy kształt serca.
Chałę kijowską przygotowujemy z 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy kęsów ciasta drożdżowego, które wałkujemy obiema dłońmi w celu wydłużenia i uformowania równej wielkości wałków, zwężonych na obu końcach. Ukształtowane wałki ciasta posypujemy 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy i układamy obok siebie. W celu lepszego zlepienia ściskamy palcami końce wałków po jednej stronie, rozsuwamy wałki ciasta i 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy chałę. Następnie ściskamy zaplecione wałki na drugim końcu, aby dobrze zespoliły się ze sobą.
Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Rogale węgierskie przygotowujemy z ciasta drożdżowego, które dzielimy na 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy części i formujemy równej wielkości 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy, które zaplatamy i z tak przygotowanego splotu formujemy na kształt 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy.
Serduszka przygotowujemy ciasta drożdżowego, które 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Na tak przygotowany placek nakładamy 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy, a następnie zwijamy w rulon, który składamy na pół i układamy na boku. Rulon przecinamy pośrodku do 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy długości, a przecięte części rozchylamy na boki, a następnie formujemy końcówkę i całości nadajemy kształt serca.
Chałę kijowską przygotowujemy z 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy kęsów ciasta drożdżowego, które wałkujemy obiema dłońmi w celu wydłużenia i uformowania równej wielkości wałków, zwężonych na obu końcach. Ukształtowane wałki ciasta posypujemy 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy i układamy obok siebie. W celu lepszego zlepienia ściskamy palcami końce wałków po jednej stronie, rozsuwamy wałki ciasta i 1. pięciu, 2. rolujemy, 3. mąką, 4. cukrem pudrem, 5. półksiężyca, 6. połowy, 7. masło, 8. trzy, 9. dwie, 10. wałki, 11. nadzienie, 12. okręgu, 13. wygładzamy, 14. sześciu, 15. dwóch trzecich, 16. rulony, 17. zaplatamy, 18. rozwałkowujemy chałę. Następnie ściskamy zaplecione wałki na drugim końcu, aby dobrze zespoliły się ze sobą.