Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Modyfikacje materiału genetycznego roślin i zwierząt mogą obejmować: wyciszenie własnego genu, wprowadzenie dodatkowych kopii własnego genu lub wprowadzenie do genomugenomgenomu obcego genu, pochodzącego z organizmu należącego do innego gatunku.

Skutkiem wyciszenia genu, który występuje w genomie modyfikowanego organizmu, jest brak produktów ekspresji genuekspresja genuekspresji genu i w efekcie niezachodzenie danego szlaku metabolicznego. Jedną z metod jest wprowadzenie tzw. antysensownego DNA, o sekwencji komplementarnej do mRNA wyciszanego genu. W rezultacie cząsteczki DNA tworzą kompleksy z mRNA, przez co nie dochodzi do translacji, a cały kompleks ulega degradacji. W konsekwencji określona cecha organizmu się nie pojawia.

Natomiast skutkiem wprowadzenia dodatkowych kopii genu, który naturalnie występuje u danego gatunku, jest zwiększenie produkcji danego białka. Dzięki temu określona cecha organizmu ulega wzmocnieniu.

Z kolei skutkiem wprowadzenia obcego genu, tzw. transgenutransgentransgenu, jest transformacja genetyczna prowadząca do powstania organizmu transgenicznegoorganizm transgenicznyorganizmu transgenicznego. W konsekwencji modyfikowany genetycznie organizm (GMO) ujawnia nową cechę, niewystępującą naturalnie u tego gatunku. Więcej na ten temat w materiale: Transformacje genetyczneDsHSeylfGTransformacje genetyczne.

bg‑azure

Rośliny modyfikowane genetycznie

Rośliny modyfikowane genetycznie (GMP, ang. genetically modified plants) to rośliny, których genom został zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznejinżynieria genetycznainżynierii genetycznej. Dotychczas modyfikacjom genetycznym zostało poddanych kilkadziesiąt gatunków roślin uprawnych i ozdobnych.

R1UPSE0gJSQw51
W 2004 r. w Japonii uzyskano genetycznie modyfikowaną odmianę róży – Suntory „blue rose”. Odmiana ta ma gen pozyskany z fiołka trójbarwnego (Viola tricolor), determinujący pojawienie się w kwiatach niebieskiego barwnika – delfinidyny. W rzeczywistości róża Suntory „blue rose” ma kwiaty o barwie fioletoworóżowej lub lawendowej. Zwiększenie natężenia barwy i uzyskanie odmiany o intensywnie niebieskim kolorze wymaga dalszych zabiegów.
Źródło: 本人購入物撮影, Wikimedia Commons, licencja: CC 0 1.0.
bg‑violet

Cel modyfikacji genetycznych roślin

Celem modyfikacji genetycznych roślin jest uzyskanie odmian o nowych cechach, pożądanych przez człowieka. Rośliny modyfikowane genetycznie znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, sadownictwie, ogrodnictwie i medycynie.

bg‑violet

Metody modyfikacji genetycznych roślin

Modyfikacje genetyczne roślin utrudnia obecność ściany komórkowejściana komórkowaściany komórkowej. Istnienie bariery mechanicznej uniemożliwia bezpośrednie wprowadzenie obcego materiału genetycznego do wnętrza komórek. Dlatego niezbędne jest częściowe usunięcie ściany komórkowej, która po transformacji zostaje odbudowana przez zmodyfikowane genetycznie komórki roślinne.

Badania biotechnologiczne doprowadziły do opracowania metod i technik inżynierii genetycznej, które pozwalają na skuteczną modyfikację genetyczną roślin. Obecnie stosowane są metody wektorowe i bezwektorowe.

bg‑gray2

Wektorowa metoda modyfikacji genetycznych roślin

RDT01JtE26m7W1
Bakteria Agrobacterium tumefaciens atakująca komórkę marchwi zwyczajnej (Daucus carota).
Źródło: A.G. Matthysse, K.V. Holmes, R.H.G. Gurlitz, Wikimedia Commons, domena publiczna.

W wektorowej metodzie modyfikacji genetycznych roślin wykorzystywane są komórki bakterii z rodzaju Agrobacterium. Są to bakterie glebowe wykazujące zdolność infekowania roślin, do których wnikają poprzez uszkodzone lub zranione tkanki. Obecność fitopatogenówfitopatogenfitopatogenów objawia się powstawaniem guzowatych narośli na korzeniach i łodygach (przejaw infekcji A. tumefaciens) lub powstawaniem nienaturalnie dużej liczby włośnikówwłośnikiwłośników w zaatakowanej części korzenia (przejaw infekcji A. rhizogenes).

R1YVNA2bdbWQa
Guzowate narośla na korzeniu rośliny zainfekowanej przez Agrobacterium tumefaciens.
Źródło: Clemson University – USDA Cooperative Extension Slide Series, Bugwood.org, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Infekcja rośliny przez bakterie z rodzaju Agrobacterium wiąże się z wprowadzeniem do wnętrza komórek roślinnych plazmiduplazmidplazmidu Ti (w przypadku A. tumefaciens) lub plazmidu Ri (w przypadku A. rhizogenes). Fragment informacji genetycznej obecnej w plazmidzie, tzw. T‑DNA, ulega wbudowaniu w informację genetyczną zainfekowanej komórki. Odcinek T‑DNA zawiera geny, których ekspresja przejawia się wystąpieniem zmian nowotworowych w obrębie korzenia i łodygi. Ponadto zachodzą zmiany w metabolizmie zainfekowanych komórek roślinnych, które zaczynają produkować tzw. opinyopinyopiny, będące źródłem substancji odżywczych dla bakterii.

Za pomocą metod i technik inżynierii genetycznej dokonano „rozbrojenia” plazmidu Ti oraz Ri, poprzez usunięcie kilku genów warunkujących chorobotwórczość tej bakterii. W miejsce usuniętych genów można dodać dowolny fragment DNA. Tak zmodyfikowany plazmid wprowadza się do wnętrza komórek bakterii, uzyskując genetycznie modyfikowane bakterie, będące wektorami genetycznymiwektor genetycznywektorami genetycznymi obcego DNA. One z kolei, „infekując” roślinę, wprowadzają do jej informacji genetycznej obcy gen. Zatem w transformacji genetycznej roślin można wykorzystywać naturalne zdolności infekcyjne bakterii z rodzaju Agrobacterium.

Bakterie z rodzaju Agrobacterium infekują ponad 140 gatunków roślin, wyłącznie okrytonasiennych dwuliściennychrośliny dwuliściennedwuliściennych. Jednak większość roślin użytecznych dla człowieka to rośliny jednoliściennerośliny jednoliściennejednoliścienne, które nie ulegają infekcji tym fitopatogenem. Dlatego konieczne stało się opracowanie innych metod modyfikacji genetycznych roślin.

bg‑gray2

Bezwektorowe metody modyfikacji genetycznych roślin

W bezwektorowych metodach modyfikacji genetycznych roślin obcy gen wprowadzany jest do komórek roślinnych lub protoplastówprotoplastprotoplastów bezpośrednio, bez udziału wektora. Do metod bezwektorowych zalicza się: elektroporację i mikrowstrzeliwanie.

RoMEoJUaSeKID1
Elektroporacja – bezwektorowa metoda modyfikacji genetycznych roślin, której poddawane są protoplasty komórek roślinnych po chemicznym strawieniu ściany komórkowej. Oddziałujące na błonę komórkową protoplastu impulsy elektryczne wywołują powstawanie w niej trwałych hydrofilowych porów. Obecność dodatkowych kanałów ułatwia przenikanie fragmentów DNA ze środowiska zewnętrznego do wnętrza protoplastu.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RruanoHOHqcJB1
Mikrowstrzeliwanie – bezwektorowa metoda modyfikacji genetycznych roślin. Za pomocą strzelby genetycznej do wnętrza komórek roślinnych wprowadzane są mikropociski, mające postać złotych lub wolframowych mikrokulek pokrytych fragmentami DNA. Mikropociskom nadawana jest prędkość ponaddźwiękowa, przekraczająca 340 m/s, dzięki czemu mogą one przebić ścianę komórkową i wprowadzić fragmenty DNA do jądra komórkowego ostrzeliwanych komórek roślinnych.
Źródło: CNX OpenStax, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
bg‑violet

Przykłady modyfikacji genetycznych roślin

W 1984 r. uzyskano pierwszą modyfikowaną genetycznie roślinę, którą był tytoń szlachetny (Nicotiana tabacum). Dalszy rozwój metod i technik inżynierii genetycznej pozwolił na modyfikacje genetyczne kilkudziesięciu gatunków roślin.

1
Odporność na herbicydy

Rośliny modyfikowane genetycznie odporne na herbicydyherbicydyherbicydy są zdolne do produkcji enzymu GOX, który rozkłada aktywny składnik zastosowanego pestycydupestycydypestycydu. Odporność może być także budowana przez zdolność roślin transgenicznych do produkcji enzymu niewrażliwego na działanie aktywnego składnika użytego do zwalczania chwastów.

RoYR6evQJwiGa
Genetycznie modyfikowany rzepak (Brassica napus var. napus) zawiera gen EPSPS, który koduje enzym niewrażliwy na działanie aktywnego składnika herbicydu, tzw. glifosatu. Związek ten hamuje aktywność enzymu odpowiedzialnego w komórkach roślinnych za syntezę aminokwasów aromatycznych. Brak odpowiednich aminokwasów zaburza syntezę białek i w konsekwencji prowadzi do obumarcia roślin wrażliwych na zastosowany herbicyd. Skutkiem transformacji genetycznej jest powstanie odmiany odpornej na dany herbicyd.
Źródło: Jean Weber, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.
Odporność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe

Rośliny modyfikowane genetycznie odporne na infekcje bakteryjne i grzybowe zdolne są do wytwarzania enzymów rozkładających ściany komórkowe patogenówpatogenpatogenów. Z kolei odporność na infekcje wirusowe wynika ze zdolności roślin modyfikowanych genetycznie do produkcji białek wirusowych. Obecność tych białek działa na podobnej zasadzie, co szczepionki stosowane u ludzi, dzięki czemu infekcja przebiega łagodniej.

Odporność na szkodniki

Rośliny modyfikowane genetycznie odporne na działanie szkodników mają gen Bt, pochodzący z komórek bakterii Bacillus thuringiensis. Gen ten koduje białko Cry, które jest toksyczne dla owadów będących szkodnikami upraw.

Odporność na działanie niekorzystnych czynników środowiska

Rośliny modyfikowane genetycznie odporne na działanie niekorzystnych czynników środowiska mogą być uprawiane na terenach, na których dotychczas nie było to możliwe. Modyfikacje genetyczne związane są ze wzrostem odporności roślin na: niskie temperatury, deficyt wody, duże zasolenie gleby czy obecność zanieczyszczeń w postaci metali ciężkich i związków ropopochodnych.

Produkcja substancji leczniczych

Rośliny modyfikowane genetycznie są zdolne do syntezy związków chemicznych wykorzystywanych do produkcji leków lub szczepionek.

R1dqOzDEZg6zc
Genetycznie modyfikowana sałata siewna (Lactuca sativa) zawiera gen wirusa HBV kodujący białko kapsydowe. Wyekstrahowane z tkanek roślinnych białko wirusowe można wykorzystać do produkcji tradycyjnych szczepionek przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Prawdopodobnie także zjedzenie transgenicznej sałaty będzie dla organizmu człowieka wystarczające do zbudowania odporności przeciwko wirusowi HBV.
Źródło: Aleksandrs Balodis, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Podniesienie walorów odżywczych i smakowych

Rośliny modyfikowane genetycznie wykazują większą zawartość substancji odżywczych niż rośliny niemodyfikowane.

Wydłużenie okresu trwałości

Rośliny modyfikowane genetycznie wykazują intensywniejszy kolor, smak, aromat i dłużej zachowują świeżość niż rośliny niemodyfikowane.

RM39r7t9DNsoZ
Genetycznie modyfikowany pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum) odmiany „FlavrSavr” ma antysensowny DNA dla jednego z genów własnych rośliny. Obecność antysensownego DNA wycisza aktywność genu odpowiedzialnego za dojrzewanie i mięknięcie owoców pomidora. Skutkiem transformacji genetycznej jest powstanie odmiany, której owoce dobrze znoszą transport oraz dłużej pozostają jędrne i świeże.
Źródło: Elena Chochkova, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
RclEbhPBAnug31
Genetycznie modyfikowana soja warzywna (Glycine max) zawiera wyciszony gen kodujący enzym odpowiedzialny za tworzenie wiązań nienasyconych w kwasach tłuszczowych. Skutkiem transformacji genetycznej jest powstanie odmiany, której nasiona zawierają więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (takich jak kwas oleinowy) kosztem mniejszej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (takich jak kwas linolenowy). Olej pozyskany z rośliny modyfikowanej dłużej zachowuje świeżość.
Źródło: H. Zell, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Zwierzęta modyfikowane genetycznie

R1LBd3iSGzClZ1
Modyfikowany genetycznie danio pręgowany (Danio rerio) ma dłuższe płetwy piersiowe niż gatunek niemodyfikowany.
Źródło: Ursus sapien, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Zwierzęta modyfikowane genetycznie (GMA, ang. genetically modified animals) to zwierzęta, których genom został zmieniony przy użyciu metod i technik inżynierii genetycznej. Modyfikacjom genetycznym zostało poddanych kilkadziesiąt gatunków zwierząt laboratoryjnych i hodowlanych.

bg‑violet

Cel modyfikacji genetycznych zwierząt

Celem modyfikacji genetycznych zwierząt jest uzyskanie ras, które mają nowe,  pożądane przez człowieka cechy. Zwierzęta modyfikowane genetycznie znajdują zastosowanie w nauce, gospodarce i medycynie.

bg‑violet

Metody modyfikacji genetycznych zwierząt

Modyfikacje genetyczne zwierząt utrudnia złożoność budowy organizmu zwierzęcego i stopień skomplikowania procesów genetycznych. Zwierzęta modyfikowane genetycznie uzyskuje się różnymi metodami, spośród których najbardziej skuteczna jest mikroiniekcja. Jest to bezwektorowa metoda modyfikacji genetycznych zwierząt. Istnieją różne warianty mikroiniekcji. Najwyższą skuteczność osiąga się,  wprowadzając obce DNA w warunkach in vitro do jednego z przedjądrzyprzedjądrzeprzedjądrzy zapłodnionej komórki jajowej. Następnie przedjądrze męskie i żeńskie łączą się ze sobą, tworząc jedno jądro komórkowe. Powstała zygota przechodzi liczne podziały mitotyczne i dalsze procesy związane z rozwojem zarodka. Po kilku dniach hodowli laboratoryjnej zarodek osiąga stadium rozwojowe zwane blastuląblastulablastulą. Metodą mikroiniekcji uzyskiwanych jest kilka zarodków, które zostają wprowadzone do macicy samicy. Po okresie ciąży samica rodzi transgeniczne potomstwo. Osobniki te mają obcy gen trwale wbudowany w genom wszystkich komórek ciała. Również komórki rozrodcze mają obcy gen, dzięki czemu może on zostać przekazany następnym pokoleniom na drodze rozmnażania płciowego.

RYICpAKpppKyK
Przebieg transformacji myszy metodą mikroiniekcji.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑violet

Przykłady modyfikacji genetycznych zwierząt

W 1980 r. uzyskano pierwsze modyfikowane genetycznie zwierzę, którym była mysz domowa (Mus musculus). Dalszy rozwój metod i technik inżynierii genetycznej pozwolił na modyfikacje genetyczne kilkudziesięciu gatunków zwierząt.

1
Badania i doświadczenia naukowe

Zwierzęta modyfikowane genetycznie wykorzystywane są w badaniach naukowych w celu zdobywania wiedzy o strukturze genów, ich ekspresji i znaczeniu w funkcjonowaniu organizmu. Na modelach zwierzęcych przeprowadza się też doświadczenia obrazujące rozwój i przebieg chorób związanych z zaburzeniami fizjologii człowieka, takich jak: choroby nowotworowe, autoimmunologiczne, neurodegeneracyjne, otyłość czy cukrzyca.

R1ctXjjGhVmuK
Genetycznie modyfikowana mysz domowa (Mus musculus) (widoczna na zdjęciu po lewej) ma antysensowny DNA dla jednego z własnych genów. Obecność antysensownego DNA wycisza aktywność genu Dicer odpowiedzialnego za rozwój funkcji poznawczych. Transgeniczna mysz po wyciszeniu genu Dicer przez 3–4 tygodnie więcej je i szybciej tyje niż mysz niemodyfikowana (widoczna po prawej). Po tym czasie ilość i częstotliwość pobieranego pokarmu wracają do poziomu fizjologicznego, jednak zwiększona masa ciała nadal się utrzymuje. Myszy modyfikowane genetycznie stanowią zwierzęcy model badań nad otyłością. Poznanie mechanizmów genetycznych wpływających na rozwój i przebieg choroby można wykorzystać w leczeniu ludzi.
Źródło: Lexicon Genetics Incorporated, Wikimedia Commons, domena publiczna.
Zwiększenie masy ciała

Zwierzęta modyfikowane genetycznie ze zmienionym genem kodującym hormon wzrostu osiągają większe rozmiary ciała lub rosną szybciej niż zwierzęta niemodyfikowane.

R1DSJDJ7GbyLB
Genetycznie modyfikowany łosoś atlantycki (Salmo solar) o nazwie AquAdvantage ma gen innego gatunku ryby – czawyczy (Oncorhynchus tshawytscha), kodujący hormon wzrostu. Do transgenu dodano krótki odcinek DNA pochodzący od kolejnego gatunku ryby – węgorzycy (Zoarces viviparus), dzięki czemu hormon wzrostu produkowany jest przez cały rok, a nie tylko latem. Transgeniczny łosoś atlantycki osiąga te same rozmiary ciała co forma niemodyfikowana, jednak rośnie znacznie szybciej, docelową masę ciała uzyskując do 16.–28. miesiąca. Formie niemodyfikowanej osiągnięcie rozmiarów osobnika dorosłego zajmuje ok. 36 miesięcy.
Źródło: Hans-Petter Fjeld, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.5.
Produkcja substancji leczniczych

Zwierzęta modyfikowane genetycznie mogą produkować różnego rodzaju substancje aktywne biologicznie, które wykorzystywane są do produkcji leków.

RADZX7BdwAl6x
Genetycznie modyfikowana koza domowa (Capra hircus) ma ludzki gen kodujący antytrombinę – białko osocza o właściwościach przeciwzakrzepowych. Ludzka antytrombina wydzielana jest wraz z mlekiem, z którego można ją wyizolować i wykorzystać do produkcji leków. ATryn to pierwszy zatwierdzony lek zawierający ludzką antytrombinę wyprodukowaną przez transgeniczne zwierzę. Lek ten podaje się po operacjach osobom o zwiększonym ryzyku wystąpienia zakrzepicy.
Źródło: Armin Kübelbeck, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Zwiększenie produkcji przemysłowej

Modyfikowane genetycznie zwierzęta są hodowane w celu wydajniejszej produkcji mleka, mięsa, wełny. Wprowadzając dodatkową kopię genu hormonu wzrostu uzyskano bydło o zwiększonej ilości masy mięśniowej w stosunku do niemodyfikowanych osobników.

Zwiększenie odporności na choroby

Do gatunków modyfikowanych genetycznie w celu zwiększenia odporności na choroby należą głównie zwierzęta gospodarskie i ryby.

Więcej informacji o zastosowaniach modyfikowanych genetycznie roślin i zwierząt znajdziesz w materiałach: Produkcja biofarmaceutyków w układach transgenicznychDLjOpm5I0Produkcja biofarmaceutyków w układach transgenicznych, Wykorzystanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie w badaniach podstawowychDtihgMOlPWykorzystanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie w badaniach podstawowych oraz Wykorzystanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie w gospodarce człowiekaD5nbtKtvwWykorzystanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie w gospodarce człowieka.

Słownik

blastula
blastula

wczesne stadium rozwoju zarodkowego zwierząt tkankowych powstałe w wyniku bruzdkowania

ekspresja genu
ekspresja genu

proces odczytywania informacji genetycznej zawartej w genie, prowadzący do powstania produktów w postaci białek lub różnych rodzajów RNA

fitopatogen
fitopatogen

czynnik chorobotwórczy infekujący komórki roślinne

genom
genom

kompletny zestaw informacji genetycznej danego organizmu lub wirusa

herbicydy
herbicydy

rodzaj pestycydów, służący do zwalczania chwastów w uprawach roślin użytkowych

inżynieria genetyczna
inżynieria genetyczna

dział nowoczesnej biotechnologii, zajmujący się modyfikacjami genetycznymi organizmów; zbiór metod i technik umożliwiających wprowadzanie zmian w DNA w warunkach in vitro oraz in vivo w celu uzyskania dziedzicznych zmian w komórkach lub całych organizmach; skutkiem manipulacji genetycznych są organizmy o nowych cechach i właściwościach metabolicznych

opiny
opiny

związki chemiczne wytwarzane przez komórki roślinne zainfekowane bakteriami z rodzaju Agrobacterium; substancje nieprzyswajalne dla roślin, będące źródłem pokarmu dla komórek bakterii

organizm transgeniczny
organizm transgeniczny

organizm modyfikowany genetycznie, który oprócz własnych genów ma także gen obcy (transgen)

patogen
patogen

czynnik chorobotwórczy infekujący komórki danego organizmu

pestycydy
pestycydy

syntetyczne lub naturalne substancje chemiczne służące do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, zwierząt, żywności, pomieszczeń mieszkalnych i użytkowych przed wpływem organizmów niepożądanych i szkodliwych

plazmid
plazmid

krótka, kolista cząsteczka pozachromosomalnego DNA, znajdująca się na terenie cytoplazmy komórek bakterii; struktura zawierająca geny warunkujące dodatkowe możliwości metaboliczne, np. oporność na antybiotyki i toksyny, promieniowanie UV i metale ciężkie

protoplast
protoplast

część komórki pozbawiona ściany komórkowej np. na skutek jej strawienia

przedjądrze
przedjądrze

jądro komórki jajowej (przedjądrze żeńskie) lub plemnika (przedjądrze męskie) na etapie zygoty, po wniknięciu plemnika do komórki jajowej, ale przed nastąpieniem fuzji jąder

rośliny dwuliścienne
rośliny dwuliścienne

grupa roślin okrytonasiennych (okrytozalążkowych), których zarodki mają dwa liścienie; zazwyczaj rośliny o pędach zdrewniałych, rzadziej zielnych, z typowym przyrostem wtórnym na grubość; liście pojedyncze lub złożone, ogonkowe, z nerwacją siatkowatą lub dłoniastą; okwiat zróżnicowany, pięciokrotny; najczęściej palowy system korzeniowy

rośliny jednoliścienne
rośliny jednoliścienne

grupa roślin okrytonasiennych (okrytozalążkowych), których zarodki mają jeden liścień; zazwyczaj rośliny o pędach zielnych, rzadko zdrewniałych, bez typowego przyrostu wtórnego na grubość; liście zazwyczaj pojedyncze, siedzące, z nerwacją równoległą; okwiat niezróżnicowany, trójkrotny; najczęściej wiązkowy system korzeniowy

ściana komórkowa
ściana komórkowa

nieplazmatyczny składnik komórki, nadający kształt i chroniący przed wpływem szkodliwych warunków środowiska; element obecny w komórkach bakterii, archeowców, protistów roślino- i grzybopodobnych, roślin oraz grzybów; zasadniczym elementem strukturalnym są biopolimery: mureina, celuloza, chityna

transgen
transgen

obcy gen wyizolowany z genomu dawcy i przenoszony do komórki biorcy, nadający jej nowe cechy i właściwości metaboliczne

wektor genetyczny
wektor genetyczny

cząsteczka wykorzystywana w inżynierii genetycznej do przenoszenia wyizolowanego genu dawcy do komórki biorcy; w modyfikacjach genetycznych mikroorganizmów wykorzystywane są m.in. plazmidy i bakteriofagi

włośniki
włośniki

wytwory ryzodermy zwiększające powierzchnię chłonną korzenia, odpowiedzialne za pobieranie wody i soli mineralnych z gleby