Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wskazówki do pracy z e‑materiałemWskazówki do pracy z e‑materiałem
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Audiobook – Wymagania transportu żywnościAudiobook – Wymagania transportu żywności
Galeria zdjęć – Elementy wymagań transportu żywności w obrazachGaleria zdjęć – Elementy wymagań transportu żywności w obrazach
Plansza interaktywna – Łańcuch chłodniczyPlansza interaktywna – Łańcuch chłodniczy
Film edukacyjny – Transport w zakładach gastronomicznychFilm edukacyjny – Transport w zakładach gastronomicznych
Interaktywne narzędzie typu Scenario‑based learning – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznegoInteraktywne narzędzie typu Scenario‑based learning – Ocena jakościowa żywności i asortymenty gastronomicznego
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Bibliografia i netografiaBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Materiały multimedialne zawierają najistotniejsze informacje dotyczące czynności związanych z transportem żywności, wymogami sanitarnymi dotyczącymi bezpieczeństwa transportu oraz różnymi rodzajami transporterów.
Interaktywne materiały sprawdzające umożliwią Ci zweryfikowanie wiedzy i uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej.
Wskazówki do pracy z e‑materiałem
E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.
Audiobook, galeria zdjęć, plansza interaktywna
Informacje w multimediach są pogrupowane pod kątem różnych aspektów dotyczących transportu produktów spożywczych i zasad obowiązujących w takim transporcie. Zastanów się, czy nie warto ich uporządkować w inny sposób. Stwórz notatki w formie, która najbardziej Ci odpowiada.
Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących transportu żywności na różnych etapach jej przetwarzania.
Film edukacyjny Transport w zakładach gastronomicznych
Po obejrzeniu filmu zastanów się, jak najlepiej zaprojektować drogi transportu w zakładzie gastronomicznym. Zaprojektuj odpowiednie schematy dla zakładu gastronomicznego zajmującego się cateringiem, lokalu gastronomicznego lub zakładu produkcyjnego.
Weź pod uwagę specyfikę każdego z nich, m.in. poszczególne działy zakładu, systemy przyrządzania posiłków, urządzenia do transportu, co zrobić, żeby nie dochodziło do krzyżowania się dróg czystych i brudnych, zasady BHP.
Interaktywne narzędzie typu Scenario‑based learning Ocena jakościowa żywności i asortymentu gastronomicznego
Wykorzystaj grę edukacyjną do sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności podczas przyjmowania towaru do zakładu gastronomicznego, przyjęcia i kontroli towaru w magazynie zakładu gastronomicznego oraz w trakcie kontroli procesu produkcyjnego i ocenie jakości wyrobu gotowego. Jeśli nie uda Ci się od razu wykonać całej misji, skorzystaj ze wskazówek oraz materiałów multimedialnych.
Interaktywne materiały sprawdzające
Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.
Netografia i bibliografia
Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat transportu żywności zdobytą na zajęciach.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
4. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych zasobów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści