Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością materiału: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Sekwencje filmowe: Ręczne formowanie precli i obwarzankówSekwencje filmowe: Ręczne formowanie precli i obwarzanków
Animacja 3D – Linia do produkcji paluszkówAnimacja 3D – Linia do produkcji paluszków
Galeria zdjęć – Wyroby z ciasta obgotowywanegoGaleria zdjęć – Wyroby z ciasta obgotowywanego
Plansza interaktywna – Produkcja ciasta obgotowywanego na linii mechanicznej oraz ręczniePlansza interaktywna – Produkcja ciasta obgotowywanego na linii mechanicznej oraz ręcznie
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęćSłownik pojęć zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Bibliografia i netografiaBibliografia i netografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania wyjaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowany e‑materiał Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych wspiera naukę i przygotowanie do egzaminu zawodowego z kwalifikacji Produkcja ciasta i wyrobów obgotowywanych oraz w pracy zawodowej cukiernika i technika technologii żywności.
Na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej znajdują się materiały multimedialne, z których możecie korzystać ucząc się sami, pracując na zajęciach lub przygotowując się do egzaminu zawodowego.
Uruchomienie platformy: upewnij się, że masz wystarczającą ilość wolnej pamięci na komputerze, urządzeniu podczas korzystania oraz, że Twoje urządzenie jest podłączone do stabilnej i szybkiej sieci Wi‑Fi.
Obsługa: strona główna e‑materiału zawiera zakładki z aktywnymi materiałami multimedialnymi. Możesz wchodzić w poszczególne zakładki, aby skorzystać z materiałów – możesz oglądać, przeglądać, zatrzymywać, ponownie uruchamiać lub czytać informacje zawarte w zakładce. Dodatkowo każdy z materiałów multimedialnych zawiera połączone ćwiczenia, które możesz wykonać, aby sprawdzić czy przyswoiłeś sobie wiedzę z każdego multimedium.
Po zapoznaniu się z wszystkimi przypisanymi materiałami, możesz przenieść się do interaktywnych materiałów sprawdzających – i wykonać sprawdzenie stanu Twojej wiedzy z danego zakresu e‑materiału. Ćwiczenia dadzą Ci informację zwrotną na temat zdobytej wiedzy oraz możliwość ponownego ich wykonania. W celu uzupełnienia swojej wiedzy możesz sięgnąć do słownika zawierającego wyjaśnienia najważniejszych pojęć. Na koniec możesz zapoznać się z przypisaną netografią i bibliografią, która może być dla Ciebie punktem wyjścia do dalszego doskonalenia się.
1. Sekwencje filmowe: Ręczne formowanie precli i obwarzanków
Oglądaj uważnie każdą z sekwencji filmowych. Następnie wykonaj prezentację multimedialną dotyczącą zabiegów przygotowawczych przy produkcji ciasta. Prezentacja powinna być zwięzła i interesująca. Po wykonaniu zadania zamieść pliki na platformie ZPE.
2. Animacja 3D – Linia do produkcji paluszków
Po zapoznaniu się z animacją, korzystając z generatora krzyżówek na platformie ZPE przygotowuj zadania zawierające hasła dotyczące najważniejszych informacji zawartych w grafice. Następnie udostępniaj krzyżówki na platformie ZPE
3. Galeria zdjęć – Wyroby z ciasta obgotowywanego
Na podstawie tego multimedium przygotuj fiszki, które pomogą Ci zapamiętać materiał. Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym i umieścisz w nim komplet danych i informacji dotyczących poszczególnych materiałów. Pamiętaj o opublikowaniu swoich prac na ZPE.
4. Plansza interaktywna – Produkcja ciasta obgotowywanego na linii mechanicznej oraz ręcznie
Zapoznaj się z treścią multimedium. Przygotuj 10 pytań quizowych na podstawie tych treści. Gotowy quiz zamieść w internecie, najlepiej na ogólnodostępnych platformach edukacyjnych.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym), z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści