Rodzaje i charakterystyka usług gastronomicznych
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102
Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał złożony jest z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera uporządkowane i powiązane ze sobą tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, tak aby użytkownik w prosty sposób zapoznał się z zawartością materiału, czyli z odniesieniami do podstawy programowej, zakresem tematycznym oraz opisem budowy e‑materiału.
Materiał multimedialny
Zawiera następujące materiały, które ułatwią uczącemu się przyswojenie wiedzy:
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Dotyczy m.in. przedstawienia warunków organizacji przyjęć dyplomatycznych, w tym podkreślenie reguł precedencji, podstawowych zasad aranżacji stołu i sali na przyjęcie, usadzania gości według rangi zajmowanych stanowisk/precedencji oraz czynności zawodowych związanych z pracą zespołu kelnerów przy obsłudze przyjęcia.
Sekwencje filmowe – Rodzaje i charakterystyka dodatkowych usług gastronomicznychSekwencje filmowe – Rodzaje i charakterystyka dodatkowych usług gastronomicznych
Określają charakterystykę i cechy szczególne różnych usług gastronomicznych – przyjęć na stojąco, cateringu, przyjęć zasiadanych, konferencji i innych.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Układanie menu na przyjęcia okolicznościoweProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Umożliwia zaprojektowanie menu na wybraną usługę poprzez dobór potraw i napojów zgodnie z życzeniem zamawiającego oraz okolicznością.
E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Zawiera treści dotyczące wyposażenia do organizacji oraz obsługi przyjęć, wnętrz i wystroju wnętrz na przyjęcia i bankiety, obliczania powierzchni miejsca na realizację usługi, obliczania liczby stołów, konfiguracji bankietowych stołów zasiadanych i stołów bufetowych, doboru zastawy oraz bielizny stołowej, warunków przechowywania zastawy i bielizny stołowej, obliczania wymiaru obrusów, zasad nakrywania stołów zasiadanych i bufetowych, doboru dekoracji stołów, doboru transportu cateringowego, doboru mebli cateringowych, zasad sanitarnych przy organizowaniu i realizacji usług cateringowych.
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakresu organizacji usług gastronomicznych;
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym materiale;
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela obejmuje sugestie dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej;
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki;
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia stanowią listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał;
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia i ćwiczenia mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz pracy w zawodzie technik usług kelnerskich.
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Postaraj się obejrzeć film kilka razy. Do każdego z tematów wykonaj inne działania:
stroje obowiązujące na przyjęciach dyplomatycznych
Stwórz interaktywną tabelę, w której wypiszesz obowiązujące zasady, dotyczące każdego z rodzajów przyjęć dyplomatycznych. Możesz też, jeśli masz talent literacki i plastyczny, stworzyć krótki komiks o tym jak ambasador i jego małżonka, przygotowują się do całodziennej wizyty dyplomatycznej. Uwzględnij czas i miejsce, od śniadania po uroczysty obiad podawany wieczorem.
stroje kelnerskie i ich elementy
Za pomocą wirtualnych notatek i rysunków usystematyzuj wiedzę na temat strojów kelnerskich, przypnij je na interaktywnej tablicy i udostępnij w sieci tak, by inni mogli korzystać z Twojej pracy, komentować ją i uzupełniać.
rodzaje przyjęć dyplomatycznych i ich charakterystyka
Zgodnie ze swoimi umiejętnościami i talentami, stwórz interaktywną prezentację, korzystając z zasobów internetowych, poszukaj zdjęć z rzeczywistych bankietów i przyjęć, na ich podstawie opisz i scharakteryzuj poszczególne rodzaje przyjęć dyplomatycznych.
aranżacja stołu i sali
Na podstawie filmu wykonaj kilka własnych aranżacji stołu i sali. Wykorzystaj do tego zdjęcia i filmiki znalezione w internecie.
Sekwencje filmowe – Rodzaje i charakterystyka dodatkowych usług gastronomicznych
Obejrzyj każdy z filmów, a następnie wykonaj zadania:
zrób zestawienie funkcji produkcyjnych i usługowych w gastronomii;
odpowiedz na pytanie, przez jakie typy placówek jest realizowana działalność gastronomiczna;
napisz projekt przyjęcia na stojąco z lekkim bufetem, podziel się pomysłem w klasie;
za pomocą dostępnych interaktywnych środków stwórz plakaty i notatki, które będą opisywały przyjęcia organizowane na stojąco;
stwórz notatki, plakaty opisujące uroczyste przyjęcia zasiadane. Wykaż się kreatywnością i dobrym smakiem.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Zaprojektuj firmę cateringową. Korzystając z programu, układaj oferty w formie ulotek reklamowych. W ofertach uwzględniaj menu urodzinowe, menu obiadowe, menu uroczystej kolacji. Możesz korzystać z zasobów całego internetu. Po zrealizowaniu zadania podziel się pomysłami na forum klasy.
E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Zapoznaj się z e‑bookiem. W rozdziale 3.1 pokazane są sposoby na oszacowania powierzchni miejsca ze względu na liczbę osób. Jeśli posiadasz zdolności informatyczne, spróbuj napisać własny kalkulator, dla każdej możliwej liczby osób. Możesz też wykonać interaktywne grafiki dotyczące doboru odpowiedniego szkła do napoju. By uporządkować wiedzę możesz robić notatki w takiej formie jaka Ci najbardziej odpowiada.
Interaktywne materiały sprawdzające
Umożliwią Ci sprawdzenie poziomu własnej wiedzy, uzyskanie szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, a to stanowi doskonałą formę nauki.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści