E-materiały do kształcenia zawodowego

Technologia produkcji produktów spożywczych

ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie – technik agrobiznesu 331402

Przewodnik dla uczącego się

6

Spis treści

Cele uczącego sięCele uczącego się

Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

Cele uczącego się

  • Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celów kształcenia w zawodzie technik agrobiznesu (kod cyfrowy zawodu 331402), ponieważ tematyka e‑materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.

  • Przedstawisz wiedzę ogólną z zakresu technologii produkcji produktów spożywczych.

  • Uzyskasz pomoc w procesie samodzielnego uczenia się wyżej wymienionego zawodu.

  • Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno‑cyfrowe.

  • Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Struktura e‑materiału

E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.

Materiały multimedialne

Film instruktażowy (tutorial) Procesy produkcji produktów spożywczychDyHUdt5oSFilm instruktażowy (tutorial) Procesy produkcji produktów spożywczych

Praca z filmem instruktażowym pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • omówienie działania danej linii technologicznej zarówno w produkcji produktów spożywczych pierwotnych, jak i przetworzonych;

  • charakteryzowanie danych zadań związanych z planowaniem, organizowaniem, a także monitorowaniem procesów produkcyjnych według określonej technologii produkcji;

  • charakteryzowanie sprzętu wykorzystywanego w produkcji produktów spożywczych (od przygotowania surowców przez ich obróbkę po konfekcjonowanie;

  • opisywanie procedur wymaganych systemów bezpieczeństwa m.in. środowiskowego oraz dokumentacji technologicznej.

Infografika Projektowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczychDYu4rdDKkInfografika Projektowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczych

Praca z infografiką pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczych uwzględniającej istniejące rozwiązania oraz określone właściwości surowców poddawanych obróbce w produkcji produktów spożywczych;

  • zaprojektowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczych mięsnych poprzez dobór gotowych elementów.

E‑book Wademekum technologii produkcji produktów spożywczychDud9AadJRE‑book Wademekum technologii produkcji produktów spożywczych

Praca z e‑bookiem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie wybranych technologii produkcji z branż przetwórstwa rolno‑spożywczego (m.in. technologie produkcji piekarsko‑ciastkarskiej i mleczarskiej, technologie stosowane w przemyśle zbożowo‑młynarskim, cukrowniczym, olejarskim,fermentacyjnym, technologie stosowane w przetwórstwie owocowo‑warzywnym, mięsnym i jajczarsko‑drobiarskim);

  • omówienie znaczenia technologii produkcji niszowych produktów spożywczych a strategicznych z punktu widzenia rynkowego, np. technologii produkcji produktów legitymujących się zdefiniowanymi systemami jakość w UE.

Obudowa dydaktyczna

Interaktywne materiały sprawdzająceDrlEw1uIfInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakresu technologii produkcji produktów spożywczych.

Słownik pojęć dla e‑materiałuDAgItWAp6Słownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

Przewodnik dla nauczycielaDr6DiLqKmPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

Przewodnik dla uczącego sięD7BzKmnU7Przewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.

Netografia i bibliografiaDkA0ySePQNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑zasób oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej technologii produkcji produktów spożywczych.

Instrukcja użytkowaniaDWV0twwEfInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie materiałów oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Powiązania między elementami e‑materiału

Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej..

Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:

  • film instruktażowy (tutorial) Procesy produkcji produktów spożywczych z ćwiczeniami 6 i 10;

  • infografika Projektowanie linii technologicznej do produkcji produktów spożywczych z ćwiczeniem 2;

  • e‑book Wademekum technologii produkcji produktów spożywczych z ćwiczeniami 1, 3‑5 oraz 7‑9.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.

1. Film instruktażowy (tutorial)

Podczas emisji filmu sporządzaj notatki, które posłużą ci do stworzenia szczegółowej instrukcji produkcji kiszonek. Następnie na podstawie swoich zapisków przygotuj w punktach opis procesu produkcji. Obejrzyj film ponownie i zweryfikuj, czy wszystkie ważne etapy znalazły się w twoim projekcie. Pamiętaj, że instrukcja powinna być napisana w sposób logiczny i prosty. Zamieść efekt swojej pracy (np. w pliku tekstowym lub w formie pliku jpg ze zdjęciem sporządznego planu) w chmurze klasowej lub na platformie do nauki zdalnej.

2. Infografika

Zaprojektuj linie produkcyjne do produkcji różnego rodzaju wędlin. Zwróć uwagę na poszczególne etapy procesu produkcji, dobierz do nich odpowiednie urządzenia. Na podstawie infografiki możesz też zaprojektować linię produkcyjną dla innych rodzajów wędlin.

3. E‑book

Informacje zawarte w e‑booku są pogrupowane pod kątem różnych technologii wykorzystywanych w poszczególnych gałęziach przemysłu spożywczego. Zastanów się, czy nie warto ich uporządkować w inny sposób. Stwórz notatki w formie, która najbardziej ci odpowiada, i umieść w nich komplet danych i informacji dotyczących różnych procesów technologicznych.

Jeśli lubisz rysować, możesz zastosować sketchnoting, czyli robienie notatek, ale też zapamiętywanie i prezentowanie informacji w formie wizualnej, z użyciem rysunków, schematów, szkiców, symboli, a nawet bazgrołów. Jeśli wolisz bardziej uporządkowane formy, zrób zestaw tabel, które przygotujesz w arkuszu kalkulacyjnym wraz z kompletem danych i informacji.

4. Interaktywne materiały sprawdzające

Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.

Netografia i bibliografia

Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić wiedzę na temat procesów technologicznych w przemyśle spożywczym.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy

  • OS X 10.11.6 lub nowszy

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100

  • Firefox w wersji 62.0.2

  • Safari w wersji 11.1

  • Opera w wersji 55.0.2994.44

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści