Słownik pojęć dla e‑materiału
Mała szklanka, nazywana także literatką, o pojemności handlowej 100 ml, a całkowitej około 150 ml, stosowana do podawania wody niegazowanej oraz zimnych napojów bezalkoholowych, takich jak np. soki owocowe.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Strona internetowa Krosno, blog, Literatka – historia małej szklanki, https://krosno.com.pl/blog/literatka-historia-malej-szklanki.html [dostęp 24.01.2023 r.].
Jedno z najbardziej typowych przyjęćprzyjęć mieszanych, które łączy w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanegozasiadanego. Zorganizowanie przyjęciaprzyjęcia w stylu bankietu amerykańskiego wymaga dysponowania dużą przestrzenią, w której możliwe będzie wydzielenie strefy ze stołami i bufetami, ale też miejsc, w których goście zjedzą na stojąco lub na siedząco i będą mogli swobodnie się przemieszczać. Przy tej okazji warto przemyśleć konfigurację stołówkonfigurację stołów, która będzie uzależniona od ich kształtu, liczby osób oraz np. obecności gości honorowych. Najczęściej wybieranym układem jest tzw. ustawienie konferencyjne, w którym stoły prostokątne ułożone są w rzędach, lub ustawienie w kształcie litery U. Stoły okrągłe mogą być rozlokowane w regularnych odstępach.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Kopalnia soli „Wieliczka”, Bankiet amerykański, czyli mieszany – jak wygląda?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/bankiet-amerykanski-czyli-mieszany-jak-wyglada-qodf [dostęp 24.01.2023 r.].
PrzyjęciePrzyjęcie organizowane zwykle po godzinie 20:00. To jedna z najbardziej eleganckich form przyjęćprzyjęć na stojąco, na której nie przygotowuje się stolików z miejscami do siedzenia. Na takim bankiecie potrawy zimne i gorące oraz napoje są eksponowane na stołach bufetowych.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa whatevent, whatevent you want, Agencja Eventowa, Bankiety, Bankiet w stylu angielskim, https://www.whatevent.pl/agencja-eventowa/bankiet-w-stylu-angielskim/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Niezbędna część wyposażenia zakładu gastronomicznego, do której należą wszystkie elementy wykonane z tkaniny, które służą do nakrywania stołów lub są używane przez obsługę kelnerską. Nienagannie czysta i dobrze wyprasowana bielizna stołowa wpływa na podniesienie walorów estetycznych posiłku. Rodzaj, ilość i kolorystyka bielizny stołowej zależy od charakteru przyjęcia. Zazwyczaj stosuje się: moltony, obrusy bankietowe, skirtingi/falbany, serwety na stoły typu laufer lub napperon, serwety dla gości.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa slideplayer.pl, film Nakrywanie do stołu. Bielizna stołowa, https://slideplayer.pl/slide/62753/ [dostęp 05.01.2023 r.]
Element bielizny stołowejbielizny stołowej, nazywany także laufrem, stanowiący dodatkowy element dekoracji stołówdekoracji stołów. Są to długie dekoracyjne serwety, często z ozdobnymi haftami, wzorami czy koronkami. Układamy je na środku stołu, co pozwala złamać monotonię kolorystyki obrusaobrusa. Ustawiamy na nich jedynie elementy dekoracyjne, a nie potrawy i napoje.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
Inaczej bufet mieszany, łączący w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanegozasiadanego, czyli goście mają do dyspozycji pełną obsługę kelnerską, przy jednoczesnej swobodzie poruszania się czy zmiany miejsc. Zorganizowanie przyjęciaprzyjęcia w stylu bufetu amerykańskiego niesie za sobą konieczność dysponowania dużą przestrzenią, w której możliwe będzie wydzielenie strefy ze stołami i bufetami, ale też miejsc, w których goście zjedzą na stojąco i będą mogli swobodnie się przemieszczać.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Kopalnia soli „Wieliczka”, Bankiet amerykański, czyli mieszany – jak wygląda?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/bankiet-amerykanski-czyli-mieszany-jak-wyglada-qodf [dostęp 24.01.2023 r.].
Inaczej pokrowce na stoły cateringowe lub krzesła. Są wykorzystywane do nakrycia lub naciągnięcia na stoliki koktajlowestoliki koktajlowe. Używane podczas konferencji lub przyjęćprzyjęć organizowanych w formie stojącej.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
Czynności, które wykonuje kelner. Może wykonywać je, stojąc po lewej stronie gościa (w tym wykładanie, zbieranie i uzupełnianie elementów zastawy stołowejzastawy stołowej znajdującej się po lewej stronie nakrycia; dokonywanie prezentacji potraw na półmiskach; serwowanie potraw z półmisków i salaterek; nalewanie zupy z wazy; trzymanie zastawy wieloporcjowej, na przykład półmiska, w lewej dłoni, podczas gdy gość nakłada sobie potrawę na talerz; serwowanie napojów i potraw, które będą pobierane z tacy przez gościa; ustawianie talerzyków do pieczywa oraz surówek podawanych jednoporcjowo do dań zasadniczych) lub po prawej stronie gościa (w tym: wykładanie, zbieranie i uzupełnianie elementów zastawy stołowejzastawy stołowej znajdującej się po prawej stronie i na środku nakrycia; dokonywanie prezentacji butelki z alkoholem; napełnianie kieliszków i szklanek z butelek, karafek i dzbanków; podawanie potraw; ustawianie napojów serwowanych jednoporcjowo w kieliszkach, szklankach lub filiżankach; ustawianie sosjerki).
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa POSbistro blog, Czynności kelnera podczas obsługi gości w restauracji, https://posbistro.com/blog/pl/dylematy-kelnera-przyjac-gosci/ [dostęp 24.01.2023 r.].
To niezwykle ważny element różnego rodzaju przyjęćprzyjęć i spotkań towarzyskich czy dyplomatycznych. Dekoracja stołu powinna być dobrana do rodzaju wydarzenia oraz do typu stołu. Aby udekorować stół, warto skorzystać z sezonowych, świeżych kwiatów, ale również świec, np. w szklanych osłonkach, serwetekserwetek czy obrusówobrusów.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Porada.edu.pl, W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?, https://porada.edu.pl/w-jaki-sposob-nalezy-dekorowac-stoly-bankietowe/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Metoda przygotowywania potraw, która polega na polaniu lub skropieniu dania wysokoprocentowym alkoholem i podpaleniu go. Flambirować można desery, owoce, mięso lub owoce morza.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Kanał Youtube.com, FB Cesar Ritz, film prezentujący wykorzystanie serwisu angielskiego w obsłudze gości (flambirowanie), Banana Flambé, https://www.youtube.com/watch?v=AzZQRSGxPPM [dostęp 24.01.2023 r.].
To sposób ustawienia stołów i krzeseł oraz stołów bufetowych na przyjęcie zasiadaneprzyjęcie zasiadane. Stoły prostokątne aranżowane są np. luźno we wnętrzu, w kształcie litery T, U, E czy grzebienia, lub w stylu konferencyjnym, na przykład w dwóch lub więcej blokach; stoły okrągłe bądź owale ustawiamy luźno we wnętrzu. Przy tym wyborze decydujemy o liczbie krzeseł przy każdym stole dla gości przyjęciaprzyjęcia. Aranżując ustawienie stołów na przyjęciu zasiadanymprzyjęciu zasiadanym, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko miejsce potrzebne dla każdego gościa oraz rozmiar stołów, ale także odpowiednie oświetlenie, wygodę dojścia do nich, równo wymierzoną odległość pomiędzy stolikami oraz dystans od ścian.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa Prezi, Monika Chmielewska, Bankiet zasiadany, https://prezi.com/hhyghpqbeqjm/bankiet-zasiadany/ [dostęp 24.01.2023 r.].
To zestaw dań serwowanych w trakcie posiłku lub spis potraw oferowanych przez lokal gastronomiczny. Menu może mieć formę drukowaną i wówczas jest podawane klientowi, ale również może zostać umieszczone na tablicy (np. kredowej) lub wyświetlone w wersji elektronicznej (np. na ekranie).
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa KARTA MENU LEWANDOWSKI 1921, Karta menu okolicznościowa – jak stworzyć atrakcyjne menu?, https://k-arty.pl/karta-menu-okolicznosciowa-jak-stworzyc-atrakcyjne-menu/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Czasem nazywane flandą. To podkłady z miękkiej tkaniny, kładzione bezpośrednio na stół, pod obrusy stołoweobrusy stołowe. Ich zadaniem jest zabezpieczenie blatu, zablokowanie przesuwania się obrusa stołowegoobrusa stołowego, wchłanianie ewentualnie wylanych płynów i tłumienie dźwięków. Można je mocować do stołu za pomocą gumy antypoślizgowej, którą są pokryte od wewnątrz, z użyciem gumki wokół blatu lub za pomocą sznureczków do nóg stołu.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
To duża serweta. Okrągłe lub kwadratowe napperony są używane do stołów okrągłych, zaś kwadratowe – do stołów kwadratowych czy prostokątnych. Jest to element dekoracyjny stołudekoracyjny stołu, ale ponadto jest wykorzystywany do osłonienia obrusuobrusu przed zabrudzeniem.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
DekoracyjnaDekoracyjna tkanina nakrywająca stół. Używany jest do nakrywania długich stołów na przyjęciachprzyjęciach okolicznościowych, w tym także długich bufetów. Najczęściej spotykane są obrusy o długości od 3 do 7 m, w jasnych kolorach, np. białe, ecru. Przy dużych okrągłych stołach bankietowych stosujemy okrągłe obrusy bankietowe wielkością dobrane do średnicy stołu. Obrusy bankietowe ze względu na wielkość są przechowywane na wałkach.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
DekoracyjnaDekoracyjna tkanina nakrywająca stół. Używany jest do nakrywania mniejszych stołów, przy których siedzą goście. Może być kwadratowy, prostokątny lub okrągły, lecz wielkością musi być dopasowany do konkretnego stołu. Długość zwisów obrusa stołowego za kant stołu powinna wynosić od 25 do 30 cm z każdej strony. Aby obliczyć, jakie wymiary obrusa będą odpowiednie, należy dodać 50‑60 cm do średnicy stołu lub 50‑60 cm do długości oraz szerokości stołu.
Przykładowo dla stołu o wymiarach 120 x 120 cm, prawidłowo dobrany obrus powinien mieć wymiary od 170 x1 70 cm do 180 cm.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
Sposób obsługi gości. Nie jest stosowana na przyjęciachprzyjęciach, obowiązuje za to w lokalach z obsługą kelnerską. Goście po zajęciu miejsc przy stołach zamawiają potrawy i napoje z karty menumenu i są indywidualnie obsługiwani przez kelnera.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa HOTEL ORLE Centrum konferencyjne, Blog, Restauracja a la carte. Co to znaczy?, https://www.orle.com.pl/blog/restauracja-a-la-carte-znaczy/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Inaczej nakrycie wyjściowe przed przybyciem gości. Wzór ułożenia zastawy stołowejzastawy stołowej pod konkretne menumenu, który służy do ułożenia wszystkich pozostałych nakryć dla gości. Schemat wykonuje się, aby nakrycia były takie same.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Renata Szajna, Dorota Ławniczak, Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSiP, Warszawa 2015.
Z ang. underplate. Duży, ozdobny talerz, stawiany pod standardową zastawę stołowązastawę stołową.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Renata Szajna, Dorota Ławniczak, Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSiP, Warszawa 2015.
Rodzaj uroczystego spotkania z serwisem gastronomicznym. Przyjęcie cechuje m.in. wystawna zastawa stołowazastawa stołowa, bogate menumenu z kolejno serwowanymi daniami i napojami dobranymi do potraw, uroczyste stroje. Przyjęcia mogą odbywać się na siedząco lub na stojącostojąco.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Renata Szajna, Dorota Ławniczak, Obsługa kelnerska. Podręcznik do nauki zawodu kelner. Część 1, WSiP, Warszawa 2015.
To rodzaj bankietu stojącego, który odbywa się wieczorem. Na rozstawionych stołach serwowane są dania zimne oraz gorące, a także desery, które można skonsumować, używając tylko widelca. Obok ustawia się stoły bufetowe z napojami bezalkoholowymi zimnymi i gorącymi, a często również z napojami alkoholowymi.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Przyjęcie bufetowe, http://www.savoir-vivre.com.pl/?przyjecie-bufetowe,1163 [dostęp 24.01.2023 r.].
Eleganckie przyjęcieprzyjęcie, które odbywa się w godzinach popołudniowo‑wieczornych i trwa około 2 do 3 godzin. Można je zaaranżować na dwa sposoby. Albo zaoferować jedynie drobne przekąski, desery czy owoce, albo ustawić stoły bufetowe i bar z napojami. W obydwu przypadkach warto zadbać o stoły koktajlowestoły koktajlowe, które posłużą do odkładania użytych talerzy, pustych kieliszków i szklanek i które będą na bieżąco sprzątane przez kelnerów.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Savoir‑vivre. Życie składa się ze szczegółów, Koktajl, http://www.savoir-vivre.com.pl/?koktajl,1154 [dostęp 24.01.2023 r.].
Inaczej bankiet zasiadany. Jest to rodzaj przyjęciaprzyjęcia, podczas którego każda osoba ma ściśle wyznaczone miejsce przy stole, a jeżeli wymaga tego okoliczność, warto zadbać o miejsce dla honorowego gościa. Zaproszeni cieszą się pełną obsługą kelnerską. Stoły zaaranżowane są w kształcie litery T, U, E itp. oraz udekorowane niską dekoracjądekoracją.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa Kopalnia soli „Wieliczka”, Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?, https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/przyjecia-zasiadane-charakterystyka-i-najwazniejsze-zasady-o-czym-musisz-pamietac-9xy7 [dostęp 24.01.2023 r.].
Otwarta przestrzeń, w której znajdują się np. regały, na których ułożone są bieżące, będące w obrocie elementy zastawyzastawy szklanej i porcelanowej, dekoracjedekoracje na stoliki, menaże z przyprawami, szuflady ze sztućcamisztućcami, na ścianie – na styku z salą restauracyjną – szafki na dole z szufladami, część z nich otwarta – a na nich np. tace, na blacie kasa fiskalna i terminal kelnerski.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowy układ pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/otwarcie-lokalu/prawidlowy-uklad-pomieszczen-w-zakladzie-gastronomicznym [dostęp 24.01.2023 r.].
To płócienna serwetka, czasem nazywana bankietówką, do indywidualnego użytku gościa, o wymiarach 40 x 40 cm lub 50 x 50 cm.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Kanał Youtube.com, Dorota Kamińska, film prezentujący składanie serwetek w wachlarz, Serwetka wachlarz. Jak złożyć serwetkę w stojący wachlarz, https://www.youtube.com/watch?v=NTLM6WGWB5s [dostęp 24.01.2023 r.].
Metoda obsługi polecana dla gości o dużych wymaganiach. Obsługiwane grono nie powinno przekraczać ośmiu osób. Przy tej metodzie wykorzystywany jest stolik pomocniczy. Powinien być tak ustawiony, aby wszyscy goście mogli obserwować pracę kelnera. Serwis angielski wymaga dużego skupienia na gościu, jest czaso- i pracochłonny. Na stoliku pomocniczym lub wózku kelnerskimwózku kelnerskim, w zależności od potrzeb uczestników przyjęciaprzyjęcia, powinny znajdować się: płyty podgrzewcze do utrzymania odpowiedniej temperatury potraw, zestaw do tranżerowaniatranżerowania, filetowania czy flambirowaniaflambirowania, sztućce serwisowesztućce serwisowe, zestaw przypraw, talerze dla gości.
Metodą angielską podaje się: potrawy z mięsa oraz drobiu smażonego, pieczonego i duszonego, gdy konieczne jest ich tranżerowanietranżerowanie, ryby smażone i pieczone, gdy konieczne jest ich filetowanie, skorupiaki wymagające tranżerowaniatranżerowania, desery flambirowaneflambirowane, owoce wymagające dzielenia i flambirowaneflambirowane, sałatki i koktajle przygotowywane na oczach gości, wybrane napoje bezalkoholowe i alkoholowe.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Kanał Youtube.com, PlayStayEat, film prezentujący technikę filetowania ryby na oczach gości, Deboning and serving Seabass at Ristorante Miky - Monterosso PlayStayEat.com, https://www.youtube.com/watch?v=hgknj9z0m6w [dostęp 24.01.2023 r.].
Metoda obsługi najczęściej sprawdzająca się w przygotowaniu śniadań dla gości hotelowych oraz przyjęćprzyjęć dla zamkniętej grupy gości. Stoły bufetowe nakrywa się moltonamimoltonami, obrusami bankietowymiobrusami bankietowymi, a do powierzchni bocznych bufetów przypina się skirtingiskirtingi. Do każdego posiłku można przygotować bufet, oferując wszystkie dania – począwszy od przystawek przez zupy, ciepłe dania, sałatki do deserów i napojów włącznie. Najbardziej popularne na przyjęciachprzyjęciach są bufety: z przekąskami, z deserami, z napojami.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].
Metoda obsługi gości, podczas której kelner przynosi potrawy i napoje np. na półmiskach, następnie dokonuje ich prezentacji z lewej strony gościa i nakłada lub nalewa na talerze.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].
Metoda obsługi gości, podczas której kelner przynosi potrawy np. na półmiskach, dokonuje ich prezentacji z lewej strony gościa, a goście sami nakładają sobie potrawę na talerz. W przypadku napojów podawanych tą metodą kelner przynosi z lewej strony gościa wyporcjowane napoje (np. kieliszki z szampanem) ustawione na tacy, a goście biorą je samodzielnie. Serwis ten w obu typach możemy stosować do serwowania: przystawek zimnych i gorących, zup, dań głównych z mięsa i ryb, gorących dodatków do dań zasadniczych, ciast i tortów, napojów. Do przekładania potraw stosuje się chwyty szczypcowe z wykorzystaniem dużych łyżek i widelców serwisowych lub stołowych. Przy przekładaniu potraw stosuje się następujące rodzaje chwytów: a) chwyt płaski – stosowany do wszystkich potraw, w tym do mięs pieczonych, kotletów, sznycli, steków itp.; b) chwyt wysoki – stosowany do knedli, frytek, fasolki szparagowej, golonki itp. c) chwyt rozwarty – stosowany do ryb w galarecie, filetów z ryb, omletów, szparagów itp. d) chwyt boczny – stosowany do garnirowanych jaj, pieczarek lub innych potraw z dekoracją.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Kanał Youtube.com, Mai Sophors, film prezentujący jeden z rodzajów chwytu szczypcowego sztućców wykorzystywany przy serwisie francuskim pełnym, Silver Service How to use Fork and Spoon as a Tong, https://www.youtube.com/watch?v=84nAHzgVkp4 [dostęp 24.01.2023 r.].
Nazywany także talerzowym lub amerykańskim. Należy do najczęściej spotykanych, ponieważ jest szybki i znacznie usprawnia prace obsługowe w restauracji czy w czasie przyjęćprzyjęć. Wszystkie potrawy są nakładane jednoporcjowo i dekorowane na kuchni. Każdy z gości dostaje tak samo wyglądającą potrawę, często bardzo efektownie udekorowaną.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].
W tej metodzie, nazywanej też rodzinną, obsługa kelnerska jest ograniczona do minimum i polega na: podawaniu wieloporcjowo na stół w określonym czasie dań i dodatków na półmiskach, podawaniu napojów w dzbankach, uzupełnianiu brakujących potraw, dodatków i podawaniu przypraw, sprzątaniu brudnych naczyń i sztućcówsztućców, uzupełnianiu zastawy stołowejzastawy stołowej, szkła oraz sztućcówsztućców. W metodzie tej goście obsługują się samodzielnie.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa Zawodowa Edukacja, treści i film prezentujące rodzaje serwisów stosowanych w obsłudze gości, Obsługa gości: rodzaje serwisów, http://zawodowaedu.pl/index.php/video/item/276-obsluga-gosci-rodzaje-serwisow [dostęp 24.01.2023 r.].
Rodzaj marszczonej falbany dopinanej do rantu stołu, najczęściej bufetowego, która jest dobrana kolorystycznie do obrusówobrusów oraz organizowanego wydarzenia. Upięte falbany powinny zwisać na wysokość około 10 cm od podłogi. Dodatkowo skirting zdobi stół, a uroczystości nadaje elegancji i stylu.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Strona internetowa cloud6z.edupage.org/, PDF, Izabela Żero, Charakterystyka bielizny stołowej, https://tiny.pl/wlhsg [dostęp 24.01.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 1,64 MB w języku polskim.
Wysoki okrągły stolik, wykorzystywany jako miejsce do spożycia niewielkiego posiłku przez gościa na stojąco. Stoliki koktajlowe są wykorzystywane podczas konferencji oraz bankietów na stojącobankietów na stojąco.
Rzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menuRzeczywistość wirtualna VR – Przebieg nakrywania stołu zasiadanego do uroczystego menu
Źródło: Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Organizowanie usług kelnerskich. Kwalifikacja T.10. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu kelner Szkoły ponadgimnazjalne, WSiP, Warszawa 2015.
Sztućce służące do spożywania potraw przez gościa, np. duże stołowe (noże stołowe, widelce stołowe, łyżki stołowe), średnie (sztućce zakąskowe i deserowe, tj. widelce, noże i łyżki) i małe (widelczyki do ciasta, łyżeczki do filiżanek).
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Strona internetowa kuchenny.com.pl, Wiedz, czym jesz - rodzaje i zastosowanie sztućców, https://www.kuchenny.com.pl/1759-9-wiedz-czym-jesz--rodzaje-i-zastosowanie-sztuccow.html [dostęp 24.01.2023 r.].
Inaczej sztućce serwisowe. Sztućce pomocnicze służące do nakładania potraw z półmisków na talerze. Sztućce serwisowe mogą służyć także do nakładania deserów lub do tranżerowaniatranżerowania, czyli rozbierania i porcjowania dużych sztuk mięsa.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Blog Garneczki.pl wyposażenie domu, Katarzyna Rybicka, Rodzaje sztućców serwisowych - jak poprawnie ułożyć sztućce na stole?, https://www.garneczki.pl/blog/rodzaje-sztuccow-serwisowych-jak-ulozyc/ [dostęp 24.01.2023 r.].
Francuska przystawka serwowana na zimno, rodzaj pasztetu lub musu zrobionego z warzyw czy mięsa w kształcie rolady.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Strona internetowa Kwestia smaku. Wyjątkowo na co dzień, Terrina domowa - francuski specjał, https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/terrina-domowa-francuski-specjal [dostęp 24.01.2023 r.].
Krojenie, inaczej porcjowanie, na kawałki, plastry bądź płaty dużych elementów mięsa pieczonego np. pieczonego dzika, a także dzielenie na kawałki drobiu pieczonego w całości w obecności gościa.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Kanał Youtube.com, rwerlen, film prezentujący technikę serwisu specjalnego (serwisu angielskiego) przy tranżerowaniu drobiu na oczach gości, Découpe d'un Poulet en 5 parts, https://www.youtube.com/watch?v=97oubrzzWic&feature=youtu.be [dostęp 24.01.2023 r.].
Niska lub wysoka szklanka, o grubym dnie i różnej pojemności. Mniejszy tumbler jest wykorzystywany do serwowania napojów typu sour lub toddy, zaś wysoki do long drinków czy napojów gazowanych.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, Obsługa gości (konsumentów) część 2. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych w technikum i szkole policealnej, REA, Warszawa 2012.
Na dużych przyjęciach zasiadanychprzyjęciach zasiadanych na stołach pojawiają się również winietki, czyli bilety czy wizytówki imienne. Jest to wygodna forma wskazania gościom miejsca, w którym zostali usadzeni przy stołach. Dzięki winietkom goście sprawnie znajdują swoje miejsce, a organizatorzy unikają niepotrzebnego chaosu i nieporozumień.
Galeria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowychGaleria zdjęć – Fotografie udekorowanych sal i nakrytych stołów bankietowych
Źródło: Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2015.
Sprzęt wykorzystywany do transportu ekspedycyjnego w zakładzie gastronomicznym. Wózki kelnerskie mogą być dwu- lub trzypółkowe i są używane do transportu zastawy stołowejzastawy stołowej, szkła i dań gotowych.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Usługi gastronomiczne. Podręcznik Technik żywienia i usług gastronomicznych, WSiP, Warszawa 2015.
To zasada pierwszeństwa i zasada starszeństwa – reguły porządku, w jakim goście są obsługiwani. Kelner najpierw obsługuje gości honorowych lub jubilatów, następnie osoby starsze, kobiety, pozostałych uczestników przyjęciaprzyjęcia, a na końcu gospodarza, o ile nie jest gościem honorowym.
Sekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowychSekwencje filmowe – Metody i zasady obsługi przyjęć okolicznościowych
Źródło: Strona internetowa Gentleman’s Choice, materiał opisujący zasady, którymi kierujemy się przy rozmieszczaniu gości przy stole zgodnie z protokołem dyplomatycznym, Jak siadać, czyli precedencja przy stole, https://gentlemanschoice.pl/precedencja-przy-stole/ [dostęp 24.01.2023 r.].
To naczynia i sztućcesztućce, które używane są w trakcie spożywanego posiłku. Do zastawy stołowej zaliczamy zarówno naczynia i sztućcesztućce do podawania potraw i napojów, jak i do ich spożywania.
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisuProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Dobór zastawy stołowej do określonych potraw i serwisu
Źródło: Strona internetowa kuchenne, blog, Jakie są rodzaje zastawy stołowej? Poznaj ich odpowiednie zastosowania!, https://kuchenne.pl/pl/n/9 [dostęp 24.01.2023 r.].