Żywienie dietetyczne w gastronomii
Kategorie
branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna
Kształcenie zawodowe
E‑ZASÓB Żywienie dietetyczne w gastronomii.
Dla kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych wyodrębnionej w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 343404
Bibliografia
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa medonet.pl, Fenyloketonuria - przyczyny, diagnostyka, leczenie. Dieta w fenyloketonurii, https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-metaboliczne,fenyloketonuria--hiperfenyloalaninemia-,artykul,1687613.html#fenyloketonuria-objawy-i-diagnostyka [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa DOZ.PL, Katarzyna Turek-Kawecka, Galaktozemia – przyczyny, objawy, leczenie i dieta, https://www.doz.pl/czytelnia/a16552-Galaktozemia__przyczyny_objawy_leczenie_i_dieta [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Katarzyna Wolnicka, Talerz zdrowego żywienia, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/ [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Jadwiga Charzewska, Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-podstawa-zalecen-zdrowej-diety/ [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Mirosław Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/ [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastroenerologia praktyczna, Dieta łatwostrawna - zasady i wskazania, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna-----zasady-i-wskazania.html [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Narodowy Program Zdrowia, Raport stanu odżywiania i sposobu żywienia, https://dieta.wum.edu.pl/sites/dieta.wum.edu.pl/files/110-000034_2_raport.html [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Państwowego Zakładu Higieny pzh.gov.pl, PDF, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa expondo inspiracje, Maciej Skorżepo, Receptura gastronomiczna. Co to jest i jak ją opracować?, https://www.expondo.pl/inspiracje/jak-dobrze-opracowac-recepture-gastronomiczna/ [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Medonet, opisują treści związane z dietetyką, zdrowiem, żywieniem, https://www.medonet.pl [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, opisująca różne zagadnienia z zakresu zdrowia, seksu, psychologii, urody, fit oraz prezentująca kalkulatory, https://www.poradnikzdrowie.pl [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa Gastrona.pl Portal Gastronomiczny, Kalkulator potraw, http://kalkulator.gastrona.pl [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Prawidłowe opracowanie receptur w gastronomii, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/prawidlowe-opracowanie-receptur-w-gastronomii [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Receptura gastronomiczna, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/r/receptura-gastronomiczna [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Współczesna dietetyka” opisująca różne zagadnienia z zakresu diet, zaburzeń odżywiania, stylu życia, diagnostyki, https://www.wspolczesnadietetyka.pl [dostęp 7.11.2022].
- Źródło: dostępny w internecie: Strona internetowa czasopisma “Food forum”, poświęconego zagadnieniom zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej, https://food-forum.pl/poznaj-czasopismo-food-forum [dostęp 7.11.2022].