Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Jak korzystać z e‑materiału?Jak korzystać z e‑materiału?
Wymagania techniczneWymagania techniczne
1. Struktura e‑materiału
Niniejszy e‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z nich zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje o e‑materiale, które ułatwią Ci wstępne zapoznanie się z zawartością: odniesienia do podstawy programowej, zakres tematyczny oraz opis budowy e‑materiału.
Materiały multimedialne
Zawierają różnego rodzaju multimedia, które ułatwiają Ci przyswojenie wiedzy.
Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciastGrafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Sekwencje filmowe – Zabiegi przygotowawczeSekwencje filmowe – Zabiegi przygotowawcze
Schemat interaktywny – Produkcja ciasta żytniegoSchemat interaktywny – Produkcja ciasta żytniego
Grafika interaktywna – Produkcja ciasta mieszanegoGrafika interaktywna – Produkcja ciasta mieszanego
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennegoProgram ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennego
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności zawartych w e‑materiale.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela zawiera sugestie do wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia stanowi listę materiałów, na bazie których został opracowany e‑materiał.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania objaśnia działanie e‑materiału oraz poszczególnych jego elementów.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
2. Jak korzystać z e‑materiału?
Opracowane w tym e‑materiale multimedia, interaktywne materiały sprawdzające oraz słownik pojęć mają pomóc Ci w przygotowaniu do egzaminu zawodowego oraz do pracy w zawodach piekarz i technik technologii żywności.
1. Grafika interaktywna – Podstawowe zabiegi przygotowawcze surowców do wytwarzania ciast
Po zapoznaniu się z grafiką, korzystając z generatora krzyżówek na platformie ZPE, przygotowuj zadania zawierające hasła dotyczące najważniejszych informacji zawartych w grafice. Następnie udostępniaj krzyżówki na platformie ZPE
2. Sekwencje filmowe – Zabiegi przygotowawcze
Oglądaj uważnie każdą z sekwencji filmowych. Następnie wykonaj prezentację multimedialną dotyczącą zabiegów przygotowawczych przy produkcji ciasta. Prezentacja powinna być zwięzła i interesująca. Po wykonaniu zadania zamieść pliki na platformie ZPE.
3. Schemat interaktywny – Produkcja ciasta żytniego
Na podstawie multimedium wykonaj notatki metodą sketchnotingu. Mogą one dotyczyć całego materiału lub poszczególnych fragmentów. Następnie umieszczaj efekty swojej pracy na Zintegrowanej Platformie Edukacyjnej w formie zdjęć lub w formacie pdf.
4. Grafika interaktywna – Produkcja ciasta mieszanego
Przeanalizuj wszystkie opisy znajdujące się na grafikach, wykonaj notatki dowolną metodą (może być w formie graficznej) i sprawdź swoją wiedzę, wykonując dołączone do multimedium ćwiczenia.
5. Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie – Produkcja ciasta pszennego
Po zapoznaniu się z informacjami zawartymi w całym e‑materiale edukacyjnym, sprawdź samodzielnie swoją wiedzę w programie ćwiczeniowym.
6. Interaktywne materiały sprawdzające
Dają one możliwość sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz uzyskania szybkiej i precyzyjnej informacji zwrotnej, stanowiącej równocześnie doskonałą formę nauki. Umożliwiają również ugruntowanie umiejętności niezbędnych do rozwiązywania zadań testowych i praktycznych na egzaminie zawodowym i są to:
testy wielokrotnego wyboru z jedną lub wieloma odpowiedziami prawidłowymi;
zadania dobierania w pary;
zadania z lukami;
krzyżówki;
dopasowanie elementów do grafu/schematu;
uzupełnianie podpisów obrazka;
zadania typu prawda czy fałsz.
Zgromadzone w tym e‑materiale pomoce i materiały pozwolą Ci rozwinąć wyobraźnię poprzez umożliwianie poznania zasad pracy w zawodach piekarz i technik technologii żywności.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
3. Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z poradnika oraz innych e‑materiałów platformy zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy;
OS X 10.11.6 lub nowszy;
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM.
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100;
Firefox w wersji 62.0.2;
Safari w wersji 11.1;
Opera w wersji 55.0.2994.44;
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0;
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124.
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym;
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści